Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εκτόξευση τζίρου στην Πειραιώς, πέρασαν πακέτα 1,08 δισ. από το placement

Alexandros Michailidis / SOOC

Profit taking στις τραπεζικές μετοχές, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να επιστρέφει στα 15 ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται σήμερα (7/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα επιλεγμένα στηρίγματα δεν μπορούν να «απορροφήσουν» το εξελισσόμενο profit taking στις τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί κάτω των 1.430 μονάδων.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά παραμένει σε απόσταση… αναπνοής από τα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, μετρώντας κέρδη της τάξης του 10% μέσα στο 2024 και αγνοώντας τη διόρθωση εδώ και 4,5 μήνες.

Το ενδιαφέρον, αναμφίβολα, εστιάζει στην επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, με το δημόσιο να εισπράττει 1,35 δισ. ευρώ για το 27% των μετοχών της τράπεζας. Οι δε, προσφορές ξεπέρασαν τα 10,7 δισ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης να κλείνει στα 4 ευρώ/μετοχή, έχοντας μικρό discount σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή (4,1 ευρώ).

Πριν λίγο, μάλιστα, «πέρασαν» συνολικά επτά πακέτα, τα οποία αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας προσφοράς και τα οποία ανέρχονται σε 1,08 δισ. ευρώ (όλα στην τιμή των 4 ευρώ). Τα επίμαχα πακέτα σχετίζονται με όσους ξένους επενδυτές συμμετείχαν στη διαδικασία της αποεπένδυσης.

Από εκεί και πέρα, η Alpha Bank σήμερα το πρωί ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 780 εκατ. ευρώ, ενώ το απόγευμα ακολουθεί η Eurobank. Στις 12 Μαρτίου είναι η σειρά της Εθνικής, προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη επί της τραπεζικής κερδοφορίας του 2023.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά -0,54% και διαμορφώνεται στις 1.425,35 μονάδες, χάνοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.433,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 1.424,54 έως 1.437,32 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, υπερβαίνοντας το 1,18 δισ. ευρώ, χάρη στα πακέτα από το placement του ΤΧΣ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Πειραιώς είναι η μεγάλη «πρωταγωνίστρια» της ημέρας, υποχωρώντας στο -1,6% και «γεφυρώνοντας» την απόσταση μεταξύ της τιμής διάθεσης και της χρηματιστηριακής τιμής. Μάλιστα, μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 61 εκατ. ευρώ (εκτός των πακέτων του placement).

Πιέσεις ασκούνται και στις Εθνική – Alpha – Eurobank, με τους traders να κατοχυρώνουν τα κέρδη από το φετινό ράλι. Αντίθετα, άνοδο άνω του 2% εμφανίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ξεπερνά τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από το 2000.

Στέγγος: Μία μπουλντόζα, μία παραίτηση και οι… Χούθι

Πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων και αφομοιώνει τα πολυετή υψηλά, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -1,70% και τις 1.246 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -1,39% και τα 4,106 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται στο -1,92% και τα 7,16 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -2,38% και το 1,7405 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,45% και το 1,9095 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,68% και 3.451 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπερβαίνει τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από το μακρινό 2000, σκαρφαλώνοντας στο +2% και τα 15,1 ευρώ. Άνω των 17 ευρώ συνεχίζει και η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία είναι σχεδόν αμετάβλητη. ΔΕΗ και Titan κερδίζουν περίπου 1%. Στον αντίποδα, απώλειες της τάξης του 2% παρουσιάζει η μετοχή της Σαράντης, με τις μετοχές των Autohellas, Cenergy, Coca Cola, Lamda, Viohalco και ΕΥΔΑΠ να έπονται στο -0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,51% και 2.439 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει στο +2,6% και τα 2,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Κρι – Κρι συνεχίζει το ράλι, φθάνοντας αισίως στα ιστορικά υψηλά των 11,05 ευρώ. Κατά 2% διευρύνεται, επίσης, η μετοχή της Intracom. Από την άλλη πλευρά, Profile – ΟΛΠ – ΕΥΑΘ – ΕΧΑΕ περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1,5%, με τις μετοχές των Intralot, ΑΒΑΞ και Epsilon να διολισθαίνουν κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 51 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,2 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: «Πετά» στα 15 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Νέο υψηλό 24ετίας

Profit taking

Σε ελεγχόμενη αφομοίωση των κεκτημένων προχωρά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές αποτιμούν το επιτυχημένο placement στην Πειραιώς και στρέφουν το βλέμμα προς τα «φρέσκα» εταιρικά αποτελέσματα.

Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ενδεικτικά, η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρή προσαρμοσμένη κερδοφορία της τάξης των 780 εκατ. ευρώ για το 2023, με τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTBV) να καθορίζεται στο 12,9% και την ενσώματη λογιστική αξία να φθάνει στα 2,74 ευρώ/μετοχή.

Το απόγευμα θα ακολουθήσουν τα ετήσια αποτελέσματα της Eurobank, ενώ εντός της ημέρας περιμένουμε και τα αντίστοιχα των Autohellas – Attica Bank. Στις 12 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση εκ μέρους της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.

Τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, καθώς πέραν όλων των άλλων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του φετινού μερίσματος, για το οποίο οι αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο επίπεδο.

Η προσοχή στην Πειραιώς

Στο μεταξύ, όλη η αγορά ήδη αποτιμά την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τρ. Πειραιώς, με το δημόσιο να εισπράττει 1,35 δισ. ευρώ για το 27% των μετοχών της τράπεζας. Οι συνολικές προσφορές έφθασαν τα 10,7 δισ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης να καθορίζεται στα 4 ευρώ/μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο όριο του προκαθορισμένου εύρους.

Αυτό σημαίνει ότι το discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της Πειραιώς στο χρηματιστηριακό ταμπλό (4,1 ευρώ) είναι εξαιρετικά μικρό, γεγονός που αναμένεται να αποτρέψει ένα κύμα βιαστικών πωλητών.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 14ο σερί μέρισμα στον ΟΛΠ και η «βουτιά» 12μηνου στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Από πλευρά ΤΧΣ, τώρα, μετά την επιτυχία στην Πειραιώς, η προσοχή στρέφεται στο χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση του β’ πακέτου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ανέρχεται στο 18%. Μόλις ολοκληρωθεί κι αυτή η «δουλειά», τότε το σύνολο του συστημικού τραπεζικού τομέα θα βρίσκεται εκ νέου σε ιδιωτικά «χέρια», κλείνοντας τη μεγάλη παρένθεση της πολυετούς κρίσης.

Κέρδη 11% στο 2024

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε τον Γενικό Δείκτη να συντηρείται κοντά στις 1.430 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, μετρώντας κέρδη της τάξης του 10% από τις αρχές του έτους. Την ίδια ώρα, το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες) αγγίζει πλέον το 30%, με την αγορά να αγνοεί τη… διόρθωση εδώ και τουλάχιστον 4,5 μήνες.

Αποφασίζει η ΕΚΤ

Μην ξεχνάμε ότι το μεσημέρι περιμένουμε και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αναμένεται να διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια για ακόμη μία φορά. Άλλωστε, η αγορά αποτιμά ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο του 2024.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ελαφρώς στο +0,32% και τις 499 μονάδες, καθώς ο γαλλικός CAC 40 αυξάνεται κατά 0,11% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,01%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,06% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,27%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητα.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει ήπια καθοδικές τάσεις. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,76% και τα 82,3 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,75% και τα 78,5 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,14% και τα 2.161 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)