Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Πετά» στα 15 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Νέο υψηλό 24ετίας

Ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας

Με σπασμένα τα… φρένα συνεχίζει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπερβαίνοντας τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από το μακρινό… 2000.

Είναι ενδεικτικό ότι στη σημερινή συνεδρίαση (7/3), ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά 2% και διαμορφώνεται στα 15,10 ευρώ, αγνοώντας τις καθοδικές πιέσεις στο υπόλοιπο ταμπλό.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από «εκρηκτικό» ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 2.20 το μεσημέρι είχαν αλλάξει «χέρια» 384.916 τεμάχια, συνολικής αξίας 5,8 εκατ. ευρώ.

Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 150% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024, ο οποίος υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Χωρίς να λάβουμε υπόψη τη σημερινή συνεδρίαση, η συνολική άνοδος της μετοχής μέσα στο 2024 ξεπερνά το +12%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να υπερβαίνει το 1,56 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη 17η μεγαλύτερη εισηγμένη.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Με την ΕΥΑΘ το πρώτο «πράσινο» PPA εταιρείας του Δημοσίου

Τιμές – στόχοι άνω των 20 ευρώ

Η ώθηση στην εταιρεία εκπορεύεται από το ευοίωνο μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς η κατασκευαστική έχει πλέον μερίδιο σε κάθε μεγάλο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. Από αυτοκινητόδρομους έως αεροδρόμια και καζίνο.

Το ανεκτέλεστο του Ομίλου αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα ενσωματωθούν στα μεγέθη της εταιρείας και οι νέες συμβάσεις σε Αττική Οδό – Εγνατία – ΒΟΑΚ.

Σε χθεσινό report, η AXIA έθεσε τον πήχη για τη μετοχή στα 24,8 ευρώ, δίνοντας περιθώριο ανόδου άνω του 70% και συγκαταλέγοντας την εταιρεία στις κορυφαίες επιλογές για το 2024 (top-pick).

Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή, επίσης, έχουν τοποθετήσει τον πήχη για τη μετοχή σε επίπεδα άνω των 20 ευρώ.

Ελκυστική η μετοχή

Το ισχυρό ενδιαφέρον για τη μετοχή είχε διαφανεί και στο πρόσφατο placement για το 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου, με τη συναλλαγή να αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος της εισηγμένης παραμένει ο Γιώργος Περιστέρης με ποσοστό σχεδόν 30%, ενώ η οικογένεια Λάτση ελέγχει ένα ποσοστό 7,6%.

Παρά την άνοδο στις τελευταίες συνεδριάσεις, οι αναλυτές θεωρούν ότι η εισηγμένη εξακολουθεί να είναι ελκυστική, δεδομένου ότι ο δείκτης P/E βρίσκεται σε μονοψήφια επίπεδα (7,6x).

Σε όρους λογιστικής αξίας, δε, ο δείκτη P/BV ανέρχεται στο 1,5x, καθώς τα ίδια κεφάλαια υπολογίζονται σε 1,2 δισ. ευρώ (με βάση την ενημέρωση του 9μηνου 2023).

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)