Skip to main content

Wall: Με ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Nasdaq

Παρά το γεγονός όμως ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν τα αναμενόμενα, παραμένουν επιμόνως πάνω από το στόχο της Φέντεραλ Ριζέρβ

Με ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Nasdaq για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2021 στη σημερινή συνεδρίαση, με τη Wall Street να ολοκληρώνει τον Φεβρουάριο με κέρδη.

O Nasdaq ενισχύθηκε 0,9%, κλείνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 16.091,92 μονάδων, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας και ημιαγωγών σημείωσαν ράλι στο κλείσιμο. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο S&P 500 με άνοδο 0,52% στις 5.096,27 μονάδες. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 38.996,39 μονάδες.

Οι επενδυτές «χώνεψαν» εύκολα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, όπως επίσης και τα νέα στοιχεία για τις τιμές στέγης, παρότι έδειξαν πτώση.

Σε μηνιαία βάση, ο Nasdaq ενισχύθηκε 6,12%, ο S&P 500 5,17%, ενώ ο Dow 2,22%. Πρόκειται για τον πρώτο ανοδικό σερί τεσσάρων μηνών για τον Dow από το Μάιο του 2021.

Παρά το γεγονός όμως ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν τα αναμενόμενα, παραμένουν επιμόνως πάνω από το στόχο της Φέντεραλ Ριζέρβ. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές. Το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε 1% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις για αύξηση 0,3%.

Ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία του πληθωρισμού, αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 2,8% σε ετήσια. Ο δείκτης για το δομικό πληθωρισμό, που περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία και 2,4% σε ετήσια βάση, όπως ακριβώς αναμενόταν.

«Τα σημερινά στοιχεία έδωσαν ανάσα στους ταύρους, που ανησυχούσαν μήπως ο πληθωρισμός επιταχυνθεί ξανά και αναγκάσει την Φέντεραλ Ριζέρβ να αναβάλει τις επιτοκιακές μειώσεις για αργότερα», αναφέρει ο Κιρς Ζακαρέλι της Independent Advisor Alliance.

Την ίδια στιγμή, οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών παορυσίασαν απρόσμενη πτώση τον Ιανουάριο εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων στα ενυιπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 4,9% στο μήνα, πολύ περισσότερο από 2% που περίμεναν αναλυτές.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Dell έκανε άλμα 20%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, επικαλούμενη την αυξανόμενη ζήτηση για servers με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.