Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εικόνα στασιμότητας και στη νέα εβδομάδα

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Μόλις τέσσερις συνεδριάσεις πριν το τέλος του Φεβρουαρίου.

Μικρές διακυμάνσεις παρατηρούνται στην εκκίνηση της νέας εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές και τους πωλητές να «μάχονται» για τον έλεγχο του προσήμου, ενόσω διανύουμε τις τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου.

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι δίνει συνέχεια στην εικόνα στασιμότητας και συσσώρευσης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης αφενός να μην απομακρύνεται από τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών, αφετέρου να μην διορθώνει κάτω των στηρίξεων των 1.380 μονάδων.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις γύρω από την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και στη δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2023.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 1.415,18 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.413,26 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (1.411,60 έως 1.415,73 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 2 εκατ. ευρώ (μέχρι τις 10.40).

Γκινοσάτης: Η οικογένεια πίσω από τις πλαστικές συσκευασίες των 100 εκατ. ευρώ

Στην τελική ευθεία του Φεβρουαρίου

Στην τελική ευθεία του Φεβρουαρίου εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις -συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής.

Παρά τα κλιμακούμενη σημάδια… κόπωσης και στασιμότητας, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, απέχοντας ελάχιστα από τις πρόσφατες «κορυφές» (1.424 μονάδες).

Το συνεχές rotation στις δεικτοβαρείς μετοχές του «25άρη», τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα του 2023, οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα και τα σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα στην αγορά, μην επιτρέποντας μια διόρθωση κάτω των 1.380 μονάδων, κάτι το οποίο θα σηματοδοτούσε την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Από την άλλη πλευρά, το συνεχές ράλι (+3,5% στον Φεβρουάριο, +9,3% μέσα στο 2024), έχει αναμφισβήτητα προκαλέσει μια δικαιολογημένη κόπωση στους επενδυτές, η οποία αποτυπώνεται στη συσσώρευση και στη στασιμότητα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Εφόσον ο Φεβρουάριος «συντηρήσει» το θετικό πρόσημο έως το τέλος (29/2), τότε θα πρόκειται για τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος ήδη μετρά κέρδη της τάξης του 27% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου (1.111 μονάδες).

Η ατζέντα της εβδομάδας

Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν από τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς οι εισηγμένες συνεχίζουν τη δημοσίευση των εταιρικών μεγεθών, με τις κυριότερες ανακοινώσεις να αφορούν τη Helleniq Energy (29/2), την Ideal Holdings (28/2) και την Entersoft (29/2). Για σήμερα, δε, είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της MIG.

Παράλληλα με τις οικονομικές καταστάσεις, η αγορά συνεχίζει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και τις εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετρά αντίστροφα για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό διάθεσης, όπως και για την τιμή του placement, θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στις αρχές Μαρτίου, με την 4η Μαρτίου να αποτελεί την επικρατέστερη ημερομηνία. Μην ξεχνάμε, δε, ότι μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης της Πειραιώς, τα στελέχη του ΤΧΣ θα στραφούν και στο εναπομείναν 18% της Εθνικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη (28/2) θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση το νέο εταιρικό ομόλογο της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ και απόδοσης 6%.

Την Πέμπτη (29/2) θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση στους δείκτες του MSCI. Παρότι για τον βασικό δείκτη Standard Greece δεν υπήρξαν τροποποιήσεις -με τις Εθνική, Eurobank, Mytilineos, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ ΟΤΕ και Motor Oil να παραμένουν ως έχουν- αλλαγές θα έχουμε στον Small Cap, με την είσοδο των Intrakat και Intralot.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «αντεπίθεση» της Helleniq Energy και το «αύριο» της MIG

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,17% και τις 496 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,10%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,22% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,02%. Ο γερμανικός DAX, δε, είναι αμετάβλητος στις 17.419 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones προαναγγέλλουν μικρές απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει ήπια πτώση. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,67% και τα 81,0 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,75% και τα 75,9 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,23% και τα 2.044 δολάρια/ουγγιά.