Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση, πριν την τελική ευθεία του Φεβρουαρίου

INTIME – NEWS

Μόλις τέσσερις συνεδριάσεις απομένουν για το τέλος του μήνα.

Στην τελική ευθεία του Φεβρουαρίου εισέρχεται αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις -συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής.

Παρά τα κλιμακούμενη σημάδια… κόπωσης και στασιμότητας, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, απέχοντας ελάχιστα από τις πρόσφατες «κορυφές» (1.424 μονάδες).

Το συνεχές rotation στις δεικτοβαρείς μετοχές του «25άρη», τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα του 2023, οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα και τα σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα στην αγορά, μην επιτρέποντας μια διόρθωση κάτω των 1.380 μονάδων, κάτι το οποίο θα σηματοδοτούσε την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Από την άλλη πλευρά, το συνεχές ράλι (+3,5% στον Φεβρουάριο, +9,3% μέσα στο 2024), έχει αναμφισβήτητα προκαλέσει μια δικαιολογημένη κόπωση στους επενδυτές, η οποία αποτυπώνεται στη συσσώρευση και στη στασιμότητα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν διατήρηση της εν λόγω εικόνας και στη νέα εβδομάδα, με τη σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηρίζεται από περιορισμένου εύρους διορθωτικές κινήσεις και επιλεκτικά στηρίγματα.

Εφόσον ο Φεβρουάριος «συντηρήσει» το θετικό πρόσημο έως το τέλος (29/2), τότε θα πρόκειται για τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος ήδη μετρά κέρδη της τάξης του 27% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου (1.111 μονάδες).

Η ατζέντα της εβδομάδας

Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν από τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς οι εισηγμένες συνεχίζουν τη δημοσίευση των εταιρικών μεγεθών, με τις κυριότερες ανακοινώσεις να αφορούν τη Helleniq Energy (29/2), την Ideal Holdings (28/2) και την Entersoft (29/2). Για σήμερα, δε, είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της MIG.

Γκινοσάτης: Η οικογένεια πίσω από τις πλαστικές συσκευασίες των 100 εκατ. ευρώ

Παράλληλα με τις οικονομικές καταστάσεις, η αγορά συνεχίζει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και τις εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετρά αντίστροφα για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό διάθεσης, όπως και για την τιμή του placement, θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στις αρχές Μαρτίου, με την 4η Μαρτίου να αποτελεί την επικρατέστερη ημερομηνία. Μην ξεχνάμε, δε, ότι μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης της Πειραιώς, τα στελέχη του ΤΧΣ θα στραφούν και στο εναπομείναν 18% της Εθνικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη (28/2) θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση το νέο εταιρικό ομόλογο της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ και απόδοσης 6%.

Την Πέμπτη (29/2) θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση στους δείκτες του MSCI. Παρότι για τον βασικό δείκτη Standard Greece δεν υπήρξαν τροποποιήσεις -με τις Εθνική, Eurobank, Mytilineos, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ ΟΤΕ και Motor Oil να παραμένουν ως έχουν- αλλαγές θα έχουμε στον Small Cap, με την είσοδο των Intrakat και Intralot.

Το κλίμα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό τώρα, μετά τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, οι επενδυτές δεν αποκλείεται να σπεύσουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, με τις διεθνείς αγορές να αφομοιώνουν τα επίπεδα – ρεκόρ.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «αντεπίθεση» της Helleniq Energy και το «αύριο» της MIG

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, οι κυριότεροι δείκτες ετοιμάζονται να ανοίξουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ στη Wall Street τα futures υποχωρούν ήπια, προαναγγέλλοντας ένα πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Από την άλλη πλευρά, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, καθώς έφθασε στις 39.233 μονάδες. Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, πάντως, το κλίμα ήταν αρνητικό, με τα κινεζικά χρηματιστήρια να βάζουν «φρένο» στο σερί των εννέα ανοδικών συνεδριάσεων.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)