Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σημάδια κόπωσης με απώλειες έως 2% στις τράπεζες

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ ôçí ÄåõôÝñá 8 Ïêôùâñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

Ο Γενικός Δείκτης έχασε τα πρωινά κέρδη και βρίσκεται σε οριακά αρνητικό έδαφος.

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς -παρά το θετικό ξεκίνημα στην ημέρα- οι αγοραστές σταδιακά παραχώρησαν τα ηνία της αγοράς στους πωλητές, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, οι ρευστοποιήσεις εξελίσσονται σε απολύτως ελεγχόμενα πλαίσια, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να παραμείνει σε απόσταση… αναπνοής από τα χθεσινά υψηλά των τελευταίων 13 ετών.

Εξάλλου, η εγχώρια αγορά βρίσκει αρκετά στηρίγματα στο ταμπλό, χάρη στα ευοίωνα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, τα οποία προλειαίνουν το έδαφος για «γενναιόδωρα» μερίσματα προς τους μετόχους. Κι αυτό, εύλογα, τείνει να βελτιώνει τις αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Δομική Κρήτης: Τα ράλι άνω του 400%, οι φήμες για εξαγορές και η πώληση μετοχών από την οικογένεια Συνατσάκη

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,17% και διαμορφώνεται στις 1.403,00 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.405,38 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (1.400,21 έως 1.414,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 47 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Coca – Cola συνεχίζει το ράλι και υπερβαίνει τα 28 ευρώ, με τη ΔΕΗ να έπεται στο +1,5%. Στο «μέτωπο» των τραπεζών, οι οποίες διορθώνουν από τα υψηλά 8ετίας, οι Εθνική – Alpha – Eurobank ξεχωρίζoυν με απώλειες έως 2%.

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης αναδιπλώνεται προς χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,32% και τις 1.227 μονάδες, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας (1.245 μονάδες).

Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -1,75% και το 1,9005 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -1,27% και το 1,706 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -1,66% και τα 7,13 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,93 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,39% και 3.411 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola εκτινάσσεται στο +2,9% και τα 28,41 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο +6% της Τετάρτης, ως απόρροια του «γενναιόδωρου» μερίσματος του 0,93 ευρώ. Από εκεί και πέρα, κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν και οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Ελλάκτωρ, ενώ οι μετοχές των Sarantis – ΔΕΗ ακολουθούν στο +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει στο -2% και τα 26,8 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Autohellas να χάνουν περίπου 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,09% και 2.389 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ κερδίζει 4,4% και διαμορφώνεται στα 2,8 ευρώ, με τις μετοχές των Intracom Holdings και ΑΔΜΗΕ να διευρύνονται κατά τουλάχιστον 1,5%. Στο +0,8% και το 1,2 ευρώ βρίσκεται, επίσης, η μετοχή της Intralot, η οποία στις 21 Φεβρουαρίου «βγάζει» το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής οπισθοχωρεί κατά 1,7% και πέφτει στα 2,9 ευρώ. Entersoft, Profile και Intrakat μειώνονται κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 62 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,0 δισ. ευρώ.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο ΟΛΠ «αγνοεί» τους Χούθι και τα ΕΛΠΕ «αντεπιτίθενται»

«Ανάσες» για τους αγοραστές

To Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, φαίνεται ότι προτιμά να πάρει ορισμένες… «ανάσες», προτού αναζητήσει τις νέες «κορυφές». Έτσι, οι αγοραστές δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο.

Άλλωστε, η συνολική μεταβολή του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους εξακολουθεί να ανέρχεται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας το +8% -μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Τα εταιρικά αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση, συνιστούν τον βασικό «πρωταγωνιστή» των ημερών, με τα πρώτα δείγματα γραφής των εισηγμένων να είναι απολύτως ευοίωνα, επιβεβαιώνοντας τις αυξημένες προσδοκίες.

Η Coca – Cola, για παράδειγμα, μετά τα μεγέθη – ρεκόρ της προηγούμενης χρήσης, ανακοίνωσε μέρισμα 0,93 ευρώ/μετοχή. Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε κέρδη σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για το 2023, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα 3ετία. Μην ξεχνάμε ότι για την τράπεζα έπεται η κρίσιμη διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία αναμένεται για τις αρχές Μαρτίου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα και των υπόλοιπων «μεγάλων» της αγοράς, με τις προσδοκίες να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, χάρη στην πολύ καλή εικόνα του 9μηνου.

Από εκεί και πέρα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις επικείμενες εκδόσεις, με την Intralot να προχωρά στην έκδοση εταιρικού ομολόγου, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα «τρέξει» από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Θα ακολουθήσει, όπως προαναφέρθηκε, η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ στην Πειραιώς, ενώ μην ξεχνάμε και τις δρομολογημένες εισαγωγές των Lamda Malls – Naval Properties στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χρηματιστήριο: «Κρατά» το ανοδικό momentum ο ΑΔΜΗΕ

Κέρδη στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,52% και τις 487 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,59%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,74% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,92%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί εν μέσω του «φουσκωμένου» αμερικανικού αποθέματος. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,77% και τα 80,9 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,85% και τα 75,9 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,25% και τα 2.009 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)