Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πλησιάζει τα 100 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σήμερα η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος».

Στην έναρξη της διαπραγμάτευσης των 300 εκατ. μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στρέφεται το σημερινό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διοίκηση και τους βασικούς μετόχους του αεροδρομίου να «χτυπούν» το καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης.

Η είσοδος του «Ελ. Βενιζέλος» στη Λεωφόρο Αθηνών αποτελεί τεράστια «υπόθεση» (η μεγαλύτερη από το 2005), καθώς αναβαθμίζει σημαντικά το κύρος και το εκτόπισμα της ελληνικής αγοράς, η οποία μην ξεχνάμε ότι έχει ως στόχο την επαναφορά στις ώριμες αγορές του MSCI έως το 2025.

Με τιμή εκκίνησης τα 8,2 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση άνω των 2,4 δισ. ευρώ, ο ΔΑΑ θα αποτελέσει την 13η εισηγμένη με χρηματιστηριακή αξία άνω των 2 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την 12η θέση στον πίνακα των αποτιμήσεων (πίσω από τη Motor Oil, μπροστά από τη Helleniq Energy).

Οι επενδυτές, πάντως, εκτιμούν ότι σήμερα θα στηθεί ένα… τρελό αγοραστικό πάρτι στη μετοχή, η οποία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά προς τα επίπεδα των 9 ευρώ, κεφαλαιοποιώντας την τεράστια ζήτηση που καταγράφηκε στη δημόσια εγγραφή για το 30% του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό 50% είναι η καναδική Avilliance, ενώ ακολουθούν το Υπερταμείο με 25% και ο Όμιλος Κοπελούζου με 6%. Το υπόλοιπο 19% ανήκει στην ελεύθερη διασπορά.

Πέραν της εισόδου του αεροδρομίου, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στη Γενική Συνέλευση της Jumbo, με τους μετόχους να εγκρίνουν την έκτακτη διανομή μερίσματος, ύψους 0,60 ευρώ/μετοχή.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο Titan στον MSCI (;) και η… φόρα του ΑΔΜΗΕ

Σε υψηλό από το 2011

Όσον αφορά τη μεγάλη «εικόνα» της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης χθες ξεπέρασε τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από τις 3 Μαΐου του 2011, διευρύνοντας περαιτέρω το φετινό ράλι, το οποίο ήδη ανέρχεται στο +8,5%.

Οι ξένοι αγοράζουν σαν… τρελοί τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες παραμένουν φθηνές και ελκυστικές, δεδομένων των χαμηλών δεικτών P/E και P/BV. Κι αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η ανοδική κίνηση ενδεχομένως θα συνεχιστεί.

Βέβαια, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι κάποια στιγμή ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί μια διόρθωση, προκειμένου να «χωνέψει» τα υψηλά επίπεδα και να πάρει δυνάμεις. Όμως, αυτή η διόρθωση δεν πρόκειται να αλλάξει το θετικό μακροοικονομικό story.

Το επόμενο μεγάλο «ραντεβού» του Χρηματιστηρίου είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Μαρτίου, όταν και το ΤΧΣ θα προχωρήσει στη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου της Πειραιώς (ποσοστό έως 27%), στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του δημοσίου στον τραπεζικό τομέα.

Ας σημειωθεί δε, ότι η σημερινή είσοδος του ΔΑΑ θα ανεβάσει περαιτέρω την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς (96,7 δισ. ευρώ πριν τη σημερινή συνεδρίαση), πραγματοποιώντας ακόμη ένα βήμα προς το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ. Το 2011, τελευταία χρονιά που ο Γ.Δ. είχε φθάσει στις 1.400 μονάδες, η κεφαλαιοποίηση ανερχόταν μόλις στα 50 δισ. ευρώ.

Μικτά πρόσημα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα προσυμβολαια σε Ευρώπη και Wall Street δείχνουν ένα μικτό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αποτιμούν αφενός τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, αφετέρου την αυξάνουσα αβεβαιότητα γύρω από την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

Παρόμοιο ήταν το «σκηνικό» και στη συνεδρίαση των χρηματιστηρίων στην Ασία, τα οποία πριν λίγο έκλεισαν με μικτά πρόσημα. Ενδεικτικά, Σαγκάη και Κορέα ενισχύθηκαν κατά περίπου 1,5%, ενώ Τόκιο και Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν ελαφρώς κατά έως 0,2%.