Skip to main content

Check in νέων παικτών από το ΔΑΑ στο Χ.Α.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΑΑ θα καταλάβει τη 12η θέση στη χρηματιστηριακή αξία, μεταξύ 153 εταιρειών, μπροστά από μεγάλες εταιρείες

Με κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ εισέρχεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), μετά την εκπληκτική συμμετοχή στη δημόσια προσφορά, με τη διοίκηση του ΔΑΑ να χτυπά το καμπανάκι έναρξης συναλλαγών στις 10.30 το πρωί. Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο των μετοχών του αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που συνοδεύτηκε από ένα δίχως προηγούμενο τα τελευταία 24 χρόνια, ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον, δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και την κεφαλαιαγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΑΑ θα καταλάβει τη 12η θέση στη χρηματιστηριακή αξία, μεταξύ 153 εταιρειών, μπροστά από μεγάλες εταιρείες, όπως η ΤΙΤΑΝ και πίσω από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι ενδεικτικό ότι η πρόσφατη δημόσια προσφορά μετοχών συστημικής τράπεζας συγκέντρωσε 7.400 αιτήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν καινούργιες μερίδες ή ενεργοποιήθηκαν παλαιότερες που ήταν αδρανείς.

Η ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση που προσέλκυσε η δημόσια εγγραφή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δημιουργεί μια πολύ θετική αύρα για το Χρηματιστήριο, σηματοδοτώντας, ενδεχομένως για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, ότι οι Έλληνες το ανακαλύπτουν εκ νέου. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δημιουργείται ένα πεδίο ευκαιρίας για να ανακάμψει ο θεσμός του Χρηματιστηρίου και εφόσον υπάρχει η κρίσιμη μάζα των επενδυτών και των κεφαλαίων, θα μπορούσαν να υποστηριχθούν νέα κύματα χρηματοδότησης.

Το ειδικό βάρος

Στην περίπτωση της εισόδου του αεροδρομίου Αθηνών, συνεχίζουν οι ίδιοι, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το ειδικό βάρος της εταιρείας που αποτέλεσε μια πραγματικά ρεαλιστική επενδυτική επιλογή. Το αεροδρόμιο συγκεντρώνει έναν αριθμό χαρακτηριστικών τα οποία σπάνια συναντώνται σε μία και μόνο περίπτωση. Συνδέεται με τον τουρισμό, διαθέτει υποδομές και η δραστηριότητά του σχετίζεται με το real estate και το λιανεμπόριο. Η έκρηξη της ζήτησης οφείλεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, σε δύο βασικούς παράγοντες, που τελούν σε αλληλεπίδραση: αφενός στην πλεονάζουσα ρευστότητα και αφετέρου στα χαρακτηριστικά του «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης προσφέρεται ακόμη και για τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του φορέα διαχείρισης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο πραγματοποιείται μέσω της διάθεσης των υφισταμένων μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (30% των μετοχών του ΔΑΑ). Χθες πιστώθηκαν οι μετοχές του ΔΑΑ στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με κάθε ιδιώτη επενδυτή στην Ελλάδα που εγγράφηκε για 1.000 μετοχές να λαμβάνει 43 μετοχές. Δηλαδή η απόκτηση μετοχών προς αριθμό μετοχών που εγγράφηκε στη δημόσια εγγραφή ανήλθε σε 1 προς 23, κάτι που σημαίνει ότι η ζήτηση μετοχών του ΔΑΑ από την εγχώρια αγορά υπερέβη 23 φορές την προσφορά.

Σημειώνεται ότι στην εγχώρια αγορά διατέθηκαν 13,5 εκατ. μετοχές ΔΑΑ, αξίας 110,7 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι 3 εκατ. μετοχές είχαν δεσμευθεί στη συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ και του «θεμέλιου μετόχου» του ΔΑΑ (οικογένεια Κοπελούζου), η πραγματική διάθεση μετοχών στην Ελλάδα περιέλαβε 10,5 εκατ. μετοχές, αξίας 86,1 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακό είναι το απόλυτο νούμερο, καθώς η συγκέντρωση 1,7 δισ. ευρώ μόνο από εγχώριους επενδυτές αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι μόνον στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώθηκαν προσφορές από ιδιώτες επενδυτές ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι -ούτως ή άλλως- η διαδικασία είχε χαρακτήρα θεσμικό, υπό την έννοια ότι οι περισσότερες παραχωρηθείσες μετοχές είχαν αποδέκτη ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ώστε να εξασφαλιστεί και ο «βαρύς» χαρακτήρας της μετοχής.

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιανουάριο

Κάτι περισσότερο από θετικός ήταν ο πρώτος μήνας του 2024 για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, γεγονός που κάνει πιο ισχυρές τις ενδείξεις για ακόμη μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, με νέο ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. Συγκεκριμένα, ο ΔΑΑ πέτυχε νέο ρεκόρ αφίξεων για τον Ιανουάριο, σπάζοντας μάλιστα το φράγμα του ενός εκατ. αφίξεων από το εξωτερικό. Αναλυτικότερα, αυξημένες κατά 12,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 ήταν τον Ιανουάριο του 2024 οι αφίξεις από το εξωτερικό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ξεπερνώντας το 1 εκατ. επιβάτες.

Ειδικότερα έφτασε τις 1.116.359 αφίξεις έναντι 989.806 τον Ιανουάριο του 2023. Η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2024 ανήλθε σε 1,6 εκατ., αυξημένη κατά 10,7% σε σύγκριση τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2023, με τους επιβάτες να ανέρχονται σε 1.602.499 επιβάτες έναντι 1.447.547 επιβατών πέρυσι τον ίδιο μήνα. Η εγχώρια κίνηση αυξήθηκε κατά 6,2% στους 486.140 επιβάτες. Αντίστοιχα, τον Ιανουάριο του 2024 αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι κατά 8,7% και ο αριθμός των πτήσεων στο ΔΑΑ, που ανήλθε σε 15.031. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 5,3% και 11,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023. Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνδέει με την Ελλάδα 155 πόλεις παγκοσμίως, έχοντας το 2023 διακινήσει 28,2 εκατ. επιβάτες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 24% συγκριτικά με το 2022.