Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «πετά» κοντά στα υψηλά 20ετίας

Δελτίο Τύπου

Μία «ανάσα» από το 1,5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας

Κοντά στα υψηλά 20ετίας των 14,6 ευρώ ενισχύεται η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία, μετά την ανάληψη των νέων συμβάσεων σε Αττική Οδό και ΒΟΑΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης σημειώνει κέρδη της τάξης του 2,5% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να φθάνει στα 14,4 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση από τα 14,6 ευρώ ανέρχεται μόλις στο 2%.

Η σημερινή άνοδος, πάντως, συνοδεύεται από ήπιο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 14.40 είχαν διακινηθεί 154.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος για το 2024 υπολογίζεται στα 5,3 εκατ. ευρώ.

Τιμή – στόχος άνω των 20 ευρώ

Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταγράφει άνοδο της τάξης του 7%, με την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να «φλερτάρει» με το ψυχολογικό όριο του 1,5 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Η «χρυσή» εποχή των κατασκευαστικών με ράλι έως 400%

Μάλιστα, σε πρόσφατα report, οι αναλυτές των Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή έσπευσαν να τοποθετήσουν τον πήχη για τη μετοχή σε επίπεδα άνω των 20 ευρώ, δίνοντας σημαντικό περιθώριο ανόδου.

Το βασικό πλεονέκτημα συνίσταται στα ισχυρά μερίσματα, τα οποία θα αρχίσουν να εισρέουν στα «ταμεία» από μια σειρά μεγάλων έργων, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το καζίνο στο Ελληνικό, αλλά και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι στη χώρα.

Μην ξεχνάμε δε, ότι το ανεκτέλεστο του Ομίλου αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα ενσωματωθούν στα μεγέθη της εταιρείας και οι νέες συμβάσεις σε Αττική Οδό – ΒΟΑΚ.

Όσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς τα υψηλά μερίσματα, σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα, αρκούν για να καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες, προλειαίνοντας το έδαφος για μεγαλύτερες διανομές προς τους μετόχους.

«Φθηνή» η μετοχή

Το ισχυρό ενδιαφέρον για τη μετοχή είχε διαφανεί και στο πρόσφατο placement για το 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου, με τη συναλλαγή να αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος της εισηγμένης παραμένει ο Γιώργος Περιστέρης με ποσοστό σχεδόν 30%, ενώ η οικογένεια Λάτση ελέγχει ένα ποσοστό 7,6%.

Παρά την άνοδο στις τελευταίες συνεδριάσεις, οι αναλυτές θεωρούν ότι η εισηγμένη εξακολουθεί να είναι ελκυστική, δεδομένου ότι ο δείκτης P/E βρίσκεται σε μονοψήφια επίπεδα (8,1x). Σε όρους λογιστικής αξίας, δε, ο δείκτη P/BV ανέρχεται στο 1,1%, καθώς τα ίδια κεφάλαια υπολογίζονται σε 1,2 δισ. ευρώ.