Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πώς έμοιαζε ο κόσμος την τελευταία φορά που βρισκόταν στις 1.400 μονάδες

INTIME – NEWS

Το ημερολόγιο «έγραφε» 3 Μαΐου του 2011, όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν για τελευταία φορά στις 1.400 μονάδες.

Με το ένα… πόδι στις 1.400 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καλπάζοντας προς τις επόμενες μεγάλες αντιστάσεις και δίνοντας συνέχεια στη πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Η ελληνική αγορά πλέον «φιγουράρει» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, όταν ήταν η τελευταία φορά που στο ταμπλό εμφανίστηκαν οι 1.400 μονάδες.

Το ημερολόγιο, συγκεκριμένα, «έγραφε» 3 Μαΐου του 2011. Από εκείνη την ημέρα και μετέπειτα, οι 1.400 μονάδες εξαφανίστηκαν τελείως από το προσκήνιο. Μόνο το 2014 υπήρξε η προοπτική επαναπροσέγγισης, αλλά τελικά η ανοδική κίνηση διεκόπη απότομα στις 1.369 μονάδες.

Τον Μάιο του 2011, την τελευταία φορά που ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 1.400 μονάδες, η ελληνική αγορά ήταν εντελώς διαφορετική σε σχέση με σήμερα. Τότε όλες οι προοπτικές ήταν εξαιρετικά δυσοίωνες, με την αγορά να διαγράφει μια σταθερά καθοδική πορεία. Όλοι ήξεραν ότι τα χειρότερα έπονται.

Άλλωστε, μιλάμε για μια συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική οικονομία υφίστατο διαδοχικά υφεσιακά σοκ, έχοντας ήδη συμπληρώσει τρία χρόνια συρρίκνωσης. Ταυτόχρονα, η χώρα τελούσε σε καθεστώς μνημονίου, ενώ η Ευρωζώνη αντιμετώπιζε σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα.

Εκείνη την χρονιά, το δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 162%, το ΑΕΠ υπολογιζόταν σε 217 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπερνούσε το 2,3%.

Στα του χρηματιστηρίου, η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων μετά βίας έφθανε τα 50,1 δισ. ευρώ, με την αξία των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης να ανέρχεται σε 43 δισ. ευρώ. Στο τέλος του έτους, ο Γενικός Δείκτης θα κατέγραφε συνολικές απώλειες άνω του 50%, κατρακυλώντας τελικά έως τις 641 μονάδες. Οι τράπεζες, δε, θα αποχαιρετούσαν το 2011 από τις 262 μονάδες.

Η Coca – Cola θα βρισκόταν στην «κορυφή» των κεφαλαιοποιήσεων, κατέχοντας μερίδιο 18,1%. Θα ακολουθούσαν ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ και ο Τιτάν, με τις 10 πολυτιμότερες εταιρείες να διαθέτουν συνολικό μερίδιο 58%. Ο δείκτης P/E, τέλος, θα ανερχόταν στο 14,7%.

Σήμερα, όπως είναι προφανές, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Μνημόνιο δεν υπάρχει, η οικονομία διανύει ένα σερί αναπτυξιακών ετών και το Χρηματιστήριο καταγράφει ράλι άνω σχεδόν 50% από τις αρχές του 2023.

Η αξία των εισηγμένων, παράλληλα, υπερβαίνει τα 93 δισ. ευρώ, με τον δείκτη P/E να υπολογίζεται σε μονοψήφια επίπεδα -δείγμα των ανοδικών περιθωρίων της αγοράς. Το μόνο που μοιάζει ίδιο και απαράλλακτο, όσα χρόνια κι αν περάσουν, είναι η «κορυφή» της Coca – Cola στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων.