Skip to main content

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παγκόσμιος συναγερμός για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+

REUTERS/Athit Perawongmetha

«Οδηγία» στους Αμερικανούς ΛΟΑΤΚΙ που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Παγκόσμιο συναγερμό σήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιώντας  για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον, είτε μεμονωμένων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων , είτε εναντίον εκδηλώσεών τους.

«Λόγω της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών κατά Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί για το ενδεχόμενο εκδήλωσης βίας εμπνευσμένης από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και εκδηλώσεων και συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», αναφέρεται στην ειδοποίηση.

Δυο εβδομάδες πριν τον Μήνα Υπερηφάνειας

Ο συναγερμός έρχεται δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μήνα Υπερηφάνειας την 1η Ιουνίου. Το υπουργείο προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση σε τοποθεσίες που επισκέπτονται συχνά τουρίστες «συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών Υπερηφάνειας και των χώρων που συχνάζουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα”.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, FBI και Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εξέδωσαν παρόμοιες προειδοποιήσεις.

Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους Αμερικανούς ΛΟΑΤΚΙ+ το 2023

Πέρυσι, η αστυνομία στην Αυστρία απέτρεψε με επιτυχία σχέδιο επίθεσης στην ετήσια παρέλαση υπερηφάνειας της Βιέννης, συλλαμβάνοντας τρεις υπόπτους – ηλικίας 14, 17 και 20 ετών – που συνδέονταν με τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

Την ίδια χρονιά, η οργάνωση Human Rights για πρώτη φορά στην 40χρονη ιστορία της υπεράσπισης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους Αμερικανούς ΛΟΑΤΚΙ+.

To 2022 συνελήφθησαν 24 άνδρες που πιστεύεται ότι συνδέονταν με ομάδα λευκών εθνικιστών, ματαιώνοντας τα σχέδιά τους να διαπράξουν ταραχές σε γιορτή υπερηφάνειας στο Άινταχο.