Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Ποδαρικό» στον Φεβρουάριο με το βλέμμα στην IPO του «Ελ. Βενιζέλος»

INTIME – NEWS

Απογοήτευσε η Fed στο εξωτερικό, σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Μία «ανάσα» από τα υψηλά 13ετίας βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο την Τετάρτη πραγματοποίησε ακόμη μία συνεδρίαση – έκπληξη, επιβεβαιώνοντας το θετικό momentum.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 1.367 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε έως τις 1.378 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Μ’ αυτό τον τρόπο αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο με συνολική άνοδο +5,7%. Αυτή η επίδοση είναι η 3η καλύτερη στην τελευταία 10ετία, γεγονός το οποίο συντηρεί τις προσδοκίες των αναλυτών για ένα κερδοφόρο 2024.

Μεγάλες «πρωταγωνίστριες» του μήνα ήταν οι τράπεζες, οι οποίες έκαναν ράλι άνω του 11% και έκλεισαν τον πρώτο μήνα του 2024 από το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 8ετίας.

Άλλωστε, πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος έχει να δώσει πολλές… ειδήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα -από τα πρώτα μερίσματα στους μετόχους έως την ισχυρή κερδοφορία του 2023 και την αποεπένδυση του Πειραιώς στην ΤΧΣ.

Η γυναίκα του Έβρου που επανέφερε στη… ζωή την Ακρίτας

Αντλεί 738 εκατ. το ΔΑΑ

Ο Φεβρουάριος, τώρα, κάνει «ποδαρικό» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στην ολοκλήρωση της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τους επενδυτές να υπερκαλύπτουν την προσφορά των 90 εκατ. μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ κατά πολλές φορές (5-6 φορές στο ελληνικό κομμάτι και τουλάχιστον 10 φορές στο κομμάτι των ξένων).

Από την IPO, η οποία αφορούσε το 30% του μετοχικού κεφαλαίου, το ΔΑΑ αναμένεται να αντλήσει το ποσό των 738 εκατ. ευρώ, με την τιμή να εκτιμάται στο υψηλότερο σημείο του εύρους των 7 με 8,2 ευρώ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, σε κάθε περίπτωση, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, ενώ η εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο είναι προγραμματισμένη για τις 7 Φεβρουαρίου.

Η επιτυχημένη IPO του ΔΑΑ επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά assets, τα οποία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχουν αρχίσει να ανακτούν ένα μέρος της χαμένης αίγλης τους.

Αυτό, όπως είναι εύλογο, προμηνύει μια αντίστοιχη επιτυχία και στο εγχείρημα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η οποία χρονικά τοποθετείται στα τέλη του Φεβρουαρίου -και σίγουρα μετά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων στις 23/2.

Τι κέρδη φέρνει ο Φεβρουάριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι επιδόσεις την τελευταία 10ετία

Η Fed απογοήτευσε

Στο εξωτερικό, τώρα, η Federal Reserve δεν έκανε το χατίρι στους επενδυτές, με αποτέλεσμα όχι μόνο να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25% – 5,50%, αλλά και να «παγώσει» τις προσδοκίες για μια μείωση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις της.

Κάπως έτσι, οι traders καλούνται πλέον να αναπροσαρμόσουν τα στοιχήματα για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι προσδοκίες για την οποία είχαν παράσχει ισχυρή ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στην Ευρωζώνη στρέφεται στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, τα οποία θεωρούνται άκρως σημαντικά για την πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα υψηλά 5μήνου στην Aegean και το… «επιτέλους ξεκόλλησε» της Alpha

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν έναν αρνητικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση, ακολουθώντας το αρνητικό χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street, η οποία απογοητεύτηκε από τη Fed και υποχώρησε σημαντικά (-300 μονάδες ο Dow Jones).

Στην Ασία, τέλος, τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με ήπιες απώλειες, παρότι σε Κορέα και Χονγκ Κονγκ οι βασικοί δείκτες ενισχύθηκαν κατά 1,8% και κατά 0,5%, αντίστοιχα.