Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με άλμα 5% ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Ιανουάριο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Άνω του 8% η μεταβολή για τις τράπεζες στον πρώτο μήνα του 2024.

Έναν εξαιρετικό Ιανουάριο αναμένεται να αποχαιρετήσει σήμερα (31/1) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κυριαρχούν στις πρώτες 21 συνεδριάσεις του έτους (15 θετικές, 6 αρνητικές), προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις.

Ο Γενικός Δείκτης εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση από τις 1.355 μονάδες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η μεταβολή σε σχέση με την τελευταία ημέρα του 2023 κυμαίνεται στο +5%, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν στο +8,5%.

Πρόκειται για αξιοσημείωτες επιδόσεις, οι οποίες αποδεικνύουν την ισχύ του «January Effect», αλλά και την πλήρη κυριαρχία των προσδοκιών έναντι των ανησυχιών.

Χρηματιστήριο: Τα «χαρτιά» της Βιομηχανίας που «τρέχουν» με ράλι έως 25%

Για σήμερα, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μικρή αναδίπλωση, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των παραπάνω κερδών. Ωστόσο, αυτό επ’ ουδενί δεν αναιρεί το αισιόδοξο μακροοικονομικό story.

Άλλωστε, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε blue chips και μεσαία κεφαλαιοποίηση αναμένεται να συνεχιστούν, μην επιτρέποντας μια ουσιαστική απομάκρυνση από τις αντιστάσεις των 1.369 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 13ετίας..

«Θερμό» το ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά assets παραμένει «θερμό», κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται αφενός στη μεγάλη ζήτηση για το 10ετές κρατικό ομόλογο (ξεπέρασε τα 35 δισ. ευρώ), αφετέρου στην πολλαπλή κάλυψη της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς για το Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την IPO του ΔΑΑ θα ολοκληρωθεί αύριο 1η Φεβρουαρίου, με τις μετοχές να εισέρχονται προς διαπραγμάτευση στις 7 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της νεοεισερχόμενης εταιρείας, αυτή αναμένεται να κυμαίνεται πέριξ των 2,4 δισ. ευρώ.

Το επόμενο μεγάλο ορόσημο για την ελληνική αγορά είναι, αναμφίβολα, η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία χρονικά τοποθετείται προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Στο μεσοδιάστημα θα μεσολαβήσει και η έκδοση του ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ από την Intralot.

Πώς η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ βγαίνει στο ξέφωτο

Σήμερα, στο μεταξύ, συνεδριάζουν και οι μέτοχοι της Performance Technologies, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως στη μετάταξη της εταιρείας από την ΕΝ.Α. στην Κύρια Αγορά, ακολουθώντας τον επιτυχημένο δρόμο των Epsilon Net και Entersoft. Μετά την Performance, μάλιστα, δεν αποκλείεται να διανύσει τον ίδιο δρόμο και η Real Consulting.

Τα βλέμματα στη Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, όλη η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία το βράδυ θα ανακοινώσει την απόφαση για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων.

Παρότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα (5,25% – 5,50%), οι αναλυτές περιμένουν ένα ακριβέστερο σήμα για το πότε ακριβώς θα αρχίσει η πολυαναμενόμενη «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της σταθερής υποχώρησης του πληθωρισμού.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα μικτό άνοιγμα στη συνεδρίαση, ενώ σε οριακά πτωτικό έδαφος κινούνται τα futures στη Wall Street.

Στην Ασία, τέλος, ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάη συνέχισε την καθοδική πορεία, τερματίζοντας με απώλειες περίπου 1,5%.