Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε υψηλό 1,5 έτους η Lavipharm – Ράλι άνω του 5%

Στα 150 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή εταιρείας της φαρμακευτικής εταιρείας

Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους ενισχύεται η μετοχή της Lavipharm, η οποία ετοιμάζεται να υπερβεί το 0,90 ευρώ για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο τίτλος της εισηγμένης κάνει ράλι άνω του 5,7%, με αποτέλεσμα να αυξάνεται στο 0,888 ευρώ.

Μάλιστα, η άνοδος συνοδεύεται από ιδιαίτερα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 290.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 255.577 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 171% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Εφόσον «καβαλήσει» το όριο του 0,9 ευρώ, τότε επόμενος στόχος για τη Lavipharm είναι η επιστροφή στο 1 ευρώ, το οποίο επίσης αγνοείται από τον Αύγουστο του 2022, όταν και αποφασίστηκε η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ράλι 90% στο 12μηνο

Οι προοπτικές για τη φαρμακευτική εταιρεία -η μοναδική εισηγμένη του κλάδου- χαρακτηρίζονται ως ευοίωνες από τους αναλυτές, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στη μεταβολή του τελευταίου 12μήνου (+90%). Από τις αρχές του έτους, δε, η συνολική άνοδος ξεπερνά το 5% (χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή συνεδρίαση).

Πλέον, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ, έχοντας αφήσει πίσω τον πολυετή κύκλο της εσωστρέφειας και της κατήφειας, μετά την πρόσφατη έξοδο από την κατηγορία της Επιτήρησης.

Στο ευοίωνο κλίμα, όπως είναι λογικό, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η συμφωνία συνεργασίας με τη FAMAR, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή των αναλγητικών φαρμάκων Lonarid της Lavipharm, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αγορές σκευασμάτων από εταιρείες του εξωτερικού.

Τα οικονομικά μεγέθη στο 9μηνο του 2023 ήταν απολύτως ενθαρρυντικά, με τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να ανέρχονται σε 7,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το περσινό 9μηνο και τις εξαγωγές να διευρύνονται κατά 58%.

Η διοίκηση, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος για το οικονομικό έτος του 2024, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια.