Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εύλογη διόρθωση στη Mytilineos, στάση για «ανάσες» μετά τα ιστορικά υψηλά

ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ)

Παρά τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη του 2023, η μετοχή υποχωρεί λελογισμένα κάτω των 39 ευρώ

Εύλογα διορθωτικά κινείται σήμερα (25/1) η μετοχή της Mytilineos στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν τα άκρως ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης υποχωρεί κατά 1,5% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει στα 38,8 ευρώ, διορθώνοντας από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά των 39,4 ευρώ.

Ο τζίρος των συναλλαγών, πάντως, δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς μέχρι τις 3.15 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 117.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ.

Κέρδη – ρεκόρ

Το πρωί, η Mytilineos ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα του 2023, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 34% και να διαμορφώνεται στα 623 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους, τα EBITDA υπερέβησαν το ψυχολογικό όριο του 1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας βελτίωση κατά 23% σε σχέση με το 2022.

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα ρεκόρ – κερδοφορίας, το οποίο επιτρέπει στη διοίκηση να προτείνει στην επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 1,5 ευρώ.

Τιμή στόχος από Euroxx

Στον απόηχο των παραπάνω, η Euroxx έσπευσε να αναθεωρήσει την τιμή – στόχο στα 48 ευρώ/μετοχή, εξηγώντας ότι η μετοχή διαθέτει ελκυστικό δείκτη P/E 7,6x και δείκτη EV/EBITDA 6,3x. Παράλληλα, η διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση της τάξης του 4%.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μέση τιμή στόχος των αναλυτών για το επόμενο 12μηνο κυμαίνεται στα 42 ευρώ/μετοχή, με περιθώριο ανόδου κοντά στο +10%.

Από τις αρχές του 2024, η μετοχή της Mytilineos ήδη «τρέχει» ένα ράλι 7%, με τη συνολική μεταβολή στο 12μηνο να υπερβαίνει το +75%.

Στον δρόμο προς το Λονδίνο

Κι όλα αυτά, ενόσω η διοίκηση του Ομίλου ετοιμάζει σιγά – σιγά «βαλίτσες» για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου στο β’ εξάμηνο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής.

Σημαντικό «κρας τεστ» αποτελεί και η σημερινή παρουσία στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, το οποίο διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, όπου η διοίκηση θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προοπτικές της ενώπιον των πλούσιων πελατών της αμερικανικής τράπεζας.

Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται στα 5,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας -για πρώτη φορά στην ιστορία της- την 5η πολυτιμότερη εταιρεία του Χρηματιστηρίου.