Skip to main content

Γιατί ανοίγουν στην Αμερική τα «μυστικά» πηγάδια πετρελαίου

Η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ

Οι τιμές του πετρελαίου προσπαθούν συνεχώς να ξεπεράσουν το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων, αλλά  δεν δείχνουν να τα καταφέρνουν. Το Brent για παράδειγμα έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 78 δολάρια και το αμερικανικό αργό γύρω στα 73 δολάρια το βαρέλι. Και αυτό γιατί οι συνθήκες της αγοράς δεν το επιτρέπουν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), για παράδειγμα, προβλέπει αύξηση της παραγωγής σε χώρες εκτός του καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά. Το γεγονός αυτό αντισταθμίζει τις περικοπές παραγωγής σε πολλές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.

Ο πόλεμος στη Γάζας και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα , μπορεί να αποτελούν διαρκή κίνδυνο για τις προμήθειες πετρελαίου. αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει προβλήματα. «Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι το  πετρέλαιο αψηφά τις διαταραχές και τους κινδύνους στην αγορά», τονίζουν στην Ναυτεμπορική, ενεργειακές πηγές.

Από την πλευρά της ζήτησης επίσης, η αδύναμη παγκόσμια οικονομία δεν βοηθά στην άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου. «Ο κύριος λόγος για τον περιορισμό των τιμών είναι η καλή κατάσταση της προσφοράς, η οποία αντικατοπτρίζεται κάθε εβδομάδα στα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν αυξηθεί σταθερά και  θεωρούνται πλέον ως ισχυρό στοιχείο σταθεροποίησης των τιμών», εξηγούν οι ίδιες πηγές  .

Μια άλλη πτυχή που κατευνάζει επί του παρόντος τους χρηματοοικονομικούς «ζογκλέρ» της αγοράς, είναι το γεγονός ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να «ξεφεύγουν» από τον έλεγχο. Ταυτόχρονα, η Λιβύη ξεκίνησε και πάλι την παραγωγή πετρελαίου στο κοίτασμα Ελ Σαράρα, που είχε διακοπεί για τρεις εβδομάδες λόγω των πολιτικών αναταραχών.

Αμερικανικό ρεκόρ

Ο σημαντικότερος πάντως παράγοντας που δεν αφήνει τις τιμές του μαύρου χρυσού να απογειωθούν, είναι το γεγονός ότι η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί όλη τη χρονιά, αλλά και το 2025.

Η μέση παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ανέλθει σε 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εφέτος και σε 13,4 εκατομμύρια το επόμενο έτος, όπως αναφέρει η  αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Σύμφωνα μάλιστα με την Rstad Energy, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την παραγωγή αργού , σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως σε ένα χρόνο, ξεπερνώντας τα 13 εκατομμύρια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύονται πλέον στον κορυφαίο παραγωγό μαύρου χρυσού στον κόσμο, χάρη στους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες. «Η βιομηχανία fracking είχε έναν άσο στο μανίκι της, που ήρθε στην επιφάνεια όταν ο κόσμος το χρειαζόταν περισσότερο, όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό το μυστικό είναι τα πηγάδια που έχουν ανοίξει στην Αμερική, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί».

Το «μυστικό όπλο»

Με βάση την πρόσφατη Έκθεση Παραγωγικότητας Γεωτρήσεων, τα «ημιτελή» πηγάδια πετρελαίου στις ΗΠΑ ανέρχονταν  συνολικά σε 4.283 τον Αύγουστο του 2022. Οι πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί μάλιστα να μείωσαν τον αριθμό των νέων γεωτρήσεων ,αλλά άρχισαν να αξιοποιούνται περισσότερο τα «ημιτελή» πηγάδια. Πρόκειται για πηγάδια που έχουν ανοιχθεί , αλλά δεν εξάγεται  πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ,επειδή δεν έχουν εκχυθεί στο φρεάτιο της γεώτρησης τα αναγκαία υγρά που  προκαλούν την υδραυλική θραύση των σχιστολιθικών πετρωμάτων σε μεγάλο βάθος και οδηγούν στην άντληση των υδρογονανθράκων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου βλέπουν αυτά τα «ημιτελή» πηγάδια ως πολύτιμους πόρους που μπορούν να γίνουν παραγωγικοί με λιγότερα έξοδα, όταν το αργό πετρέλαιο αυξάνεται στην τιμή στις διεθνείς αγορές.

«Οι γεωτρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργήσουν πολύ γρήγορα και να διατεθεί  πιο άμεσα στην αγορά πετρέλαιο και με χαμηλότερο κόστος», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Η ταχεία και μαζική επανεκκίνηση αυτών των γεωτρήσεων έχει δημιουργήσει μια ταχεία και δυναμική αντίδραση που απέτρεψε την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές

Η λειτουργία αυτών των γεωτρήσεων θα δώσει τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα δύο χρόνια.

Υποτίμησαν την Αμερική

Η BCA Research παραδέχεται μάλιστα σε πρόσφατη έκθεση ότι η αγορά «υποτίμησε πολύ την αύξηση της προσφοράς αμερικανικού αργού πέρυσι, καθώς δεν  εκτίμησε τον αντίκτυπο της γρήγορης σύνδεσης γεωτρήσεων χαμηλού κόστους και των ημιτελών πηγαδιών».

Από την ταχεία θέση σε λειτουργία αυτών των ημιτελών γεωτρήσεων, ο μεγάλος χαμένος ήταν ο ΟΠΕΚ ,γεγονός που οδήγησε το καρτέλ του πετρελαίου σε επώδυνες περικοπές της παραγωγής του, μήπως και ανεβάσει τις τιμές.

Γιατί η Σαουδική Αραβία δεν χτυπάει τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα: Το διπλό παιχνίδι και το πετρέλαιο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, αναμένει ότι η παραγωγή σχιστολιθικού αργού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2024 χάρη στη μεγαλύτερη χρήση των ημιτελών γεωτρήσεων και στην αναζήτηση περισσότερου αργού πετρελαίου με νέα πηγάδια.

Αναγκαίος ο εμπλουτισμός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται καθημερινά 20,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία-κατά μέσο όρο- τα 13,2 εκατομμύρια παράγονται στην ίδια τη χώρα. Τα υπόλοιπα εισάγονται από τον Καναδά (περίπου 4 εκατομμύρια ) και ένα εκατομμύριο βαρέλια από το Μεξικό. Το έλλειμμα 2 ή 3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου καλύπτεται από τρίτες χώρες.

Το πρόβλημα με το σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι ότι έχει λιγότερα οκτάνια-περίπου 75- και για να είναι αποδοτικά ενεργειακά χρειάζεται να εμπλουτιστεί, για να διατεθεί σε κάθε είδους χρήση. Ο εμπλουτισμός του σχιστολιθικού πετρελαίου γίνεται σε πολλές περιπτώσεις με αργό πιο πλούσιο σε οκτάνια από τη Μέση Ανατολή ή τη Ρωσία. Το πετρέλαιο της  Σαουδικής Αραβίας είναι κατά μέσο όρο το καλύτερο στον κόσμο, καθώς φτάνει ακόμη και τα 96 οκτάνια. Συνολικά, το πετρέλαιο στη μεγάλη Μέση Ανατολή έχει τουλάχιστον 93 οκτάνια, όπως και το ρωσικό Ural και το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.