Skip to main content

Χρηματιστήριο: Έτοιμο να «δει» ξανά τα υψηλά 10ετίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο Γενικός Δείκτης απέχει μόλις 12 μονάδες από τα υψηλά έτους και 10ετίας των 1.353 μονάδων.

Σε επίπεδα άνω των 1.340 μονάδων έχει επιστρέψει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών στις ΗΠΑ βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία, βοηθώντας την ελληνική αγορά να αφήσει γρήγορα πίσω την πρόσφατη διόρθωση.

Πλέον, η απόσταση από τα υψηλά 10ετίας των 1.353 μονάδων είναι μικρότερη των 12 μονάδων. Αυτή, μάλιστα, δεν αποκλείεται να καλυφθεί εντός της σημερινής συνεδρίασης, δεδομένου ότι αναμένεται συνέχιση των αγοραστικών κινήσεων.

Τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα futures καταγράφουν μικρές διακυμάνσεις, μετά το χθεσινοβραδινό τεχνολογικό ράλι στη Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι το ράλι τροφοδότησε η απόφαση της Bank of America να αναβαθμίσει τη σύσταση για την Apple σε «buy», κάτι το οποίο οδήγησε τη μετοχή στην καλύτερη συνεδρίαση από τον περασμένο Μάιο (+3,3%).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε την εν μέρει απογοήτευση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων, με αρκετά στελέχη της ΕΚΤ να προειδοποιούν ότι οι αγορές βιάζονται και ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν θα ξεκινήσει τόσο άμεσα. Η Κριστίν Λαγκάρντ, μάλιστα, «έδειξε» το καλοκαίρι ως μια πρώτη πιθανή περίοδο έναρξης των περικοπών στα υψηλά επιτόκια.

Επιστροφή στα… γνώριμα για το Χ.Α.

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο Γενικός Δείκτης, μετά τη διόρθωση της Τρίτης (1,5%), δείχνει να επιστρέφει στη γνώριμη θετική εικόνα, με τους αγοραστές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις κινήσεις κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών.

Από τις αρχές του έτους, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετρά σωρευτική άνοδο 3,7% ή σχεδόν 50 μονάδες (1.293 μονάδες το κλείσιμο του 2023), με τις τράπεζες να είναι οι απόλυτες πρωταγωνίστριες, με κέρδη της τάξης του 7%, απέχοντας ελάχιστα από τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας.

Κοντά σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά βρίσκεται και μια σειρά εισηγμένων, όπως είναι για παράδειγμα η Mytilineos, ο Titan, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η Autohellas, η Cenergy κ.α. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για υπεραγορασμένα επίπεδα, τα οποία δικαιολογούν μια περαιτέρω διόρθωση.

Ωστόσο, οι «καταιγιστικές» εξελίξεις συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Χθες η Eurobank κατάφερε να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ από το ομόλογο Tier 2, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Autohellas, η οποία επιδιώκει να «σηκώσει» έως 200 εκατ. ευρώ.

Την άλλη εβδομάδα, δε, η ΔΕΗ «ταξιδεύει» στο Λονδίνο για την Capital Market Day, ενώ στις 24 και 25 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη. Στις 25, δε, είναι προγραμματισμένη και η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Mytilineos για το 2023, ενώ στις 26 ο Scope θα ανοίξει τον χορό των φετινών reports για την ελληνική αξιολόγηση.

Από πλευράς Γενικών Συνελεύσεων, σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Alpha Αστικά Ακίνητα για την έγκριση της επιστροφής κεφαλαίου 2,2 ευρώ, ενώ στις 24 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Motor Oil για την έγκριση εξαγοράς της More.

Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης θα τεθεί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία σε μια αιφνιδιαστική κίνηση κατάφερε το βράδυ της Πέμπτης να αντλήσει σχεδόν 80 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας το 5,6% των μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (13,2 ευρώ/μετοχή).