Skip to main content

Χρηματιστήριο: Έτοιμο να υπερβεί και τις 1.350 μονάδες – Σε υψηλά 7ετίας οι τράπεζες

INTIME – NEWS

Ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό

Έτοιμο να υπερβεί και το ψυχολογικό όριο των 1.350 μονάδων δηλώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου το πάρτι των αγοραστών δεν λέει να κοπάσει, παρά τις 7/8 ανοδικές συνεδριάσεις του 2024 και τα συνολικά ετήσια κέρδη, τα οποία ήδη ξεπερνούν το +4,2% (σχεδόν +3% την τρέχουσα εβδομάδα).

Ο Γενικός Δείκτης, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (11/1), ξεπέρασε τις 1.345 μονάδες, οι οποίες αποτελούσαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως τις 1.354 μονάδες, προτού τελικά κλείσει στις 1.347 μονάδες.

Οι επόμενες αντιστάσεις, τώρα, τοποθετούνται στις 1.369 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο σημείο από το μακρινό… 2011. Από την άλλη πλευρά, οι 1.300 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις, σε περίπτωση μιας διορθωτικής κίνησης, η οποία (λογικά) κάποια στιγμή θα κάνει την εμφάνισή της, δεδομένης της αγοραστικής κόπωσης.

Βελτίωση στην Ευρώπη

Πάντως, το κλίμα στην ελληνική αγορά φαίνεται ότι θα παραμείνει και σήμερα θετικό, λαμβάνοντας ώθηση από τη βελτίωση της ψυχολογίας στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα χειρότερα, όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι πίσω για την Ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι τα επιτόκια έχουν ήδη «πιάσει» ταβάνι, αν και η ίδια δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η μείωσή τους.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αναμένεται να παράσχουν στηρίγματα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν σε θετικό έδαφος, παρασέρνοντας θετικά και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής.

Πάντως, η χθεσινή μέτρηση για τον πληθωρισμό λιανικής προκάλεσε απογοήτευση, καθώς ο δείκτης τιμών επιταχύνθηκε το 3,4% τον Δεκέμβριο, δηλαδή άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών (3,2%). Τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 3,1%.

Κι αυτό, οπωσδήποτε, ενισχύει την αβεβαιότητα γύρω από το χρονοδιάγραμμα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών για έναρξη του κύκλου χαλάρωσης τον προσεχή Μάρτιο.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές δεν μπορούν να παραβλέψουν και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει σε έξαρση, μετά και τα αεροπορικά χτυπήματα Αμερικανών και Βρετανών σε θέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Σε υψηλό 7ετίας οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, με τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής να πετυχαίνουν τιμές, οι οποίες αγνοούνταν από τον Δεκέμβριο του 2015. Αυτό, μάλιστα, τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την άτυπη κόντρα των δύο τραπεζών για τη 2η θέση στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων.

Αναμφίβολα, το ζήτημα της διανομής των μερισμάτων, αλλά και οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές – στόχους των αναλυτών αποτελούν το καλύτερο «καύσιμο» για τον τραπεζικό κλάδο.

Από εκεί και πέρα, σε πολυετή υψηλά επίπεδα βρίσκεται μια σειρά εισηγμένων, οι οποίες βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να βελτιώνονται διαρκώς, με το ράλι να εκτείνεται σε όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό.

Όσον αφορά την ειδησεογραφία, χθες έγινε γνωστή η ημερομηνία έκδοσης του ομολόγου της Autohellas, με τη δημόσια προσφορά να ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου και να ολοκληρώνεται στις 19 Ιανουαρίου. Στόχος είναι η άντληση έως 200 εκατ. ευρώ, με το εύρος της απόδοσης να ανακοινώνεται στις 16/1.