Skip to main content

Τζέιμι Ντίμον: Ανήσυχος για τις ΗΠΑ, ήσυχος για την… Ελλάδα

Επί προσωπικού: Ανήσυχος για τις ΗΠΑ, ήσυχος για την... Ελλάδα

O Τζέιμι Ντίμον ανησυχεί. Και όταν ανησυχεί ο Ντίμον, τότε ανησυχεί ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας της Wall Street -και όχι μόνο. O διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, σε πρόσφατες δηλώσεις του, προειδοποίησε ότι το 2024 μπορεί να εξελιχθεί όπως ακριβώς η δεκαετία του ’70.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Υψηλός πληθωρισμός, αδύναμη οικονομία και μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ, στεκούμενος επικριτικά απέναντι στη διάχυτη αισιοδοξία για το σενάριο της λεγόμενης «ομαλής προσγείωσης».

Αναμφίβολα, οι προειδοποιήσεις του Ντίμον, ο οποίος θεωρείται ένα είδος… γκουρού για τις αγορές παγκοσμίως, λειτουργούν ως δυνατά «καμπανάκια» εν όψει των επόμενων μηνών, εντός των οποίων ακολουθούν και οι κρίσιμες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, αντηχούν ανησυχητικά στην Ευρώπη, της οποίας το πρόβλημα στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας είναι ακόμη πιο έντονο σε σχέση με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως προειδοποίησαν προσφάτως και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, οι φόβοι για ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2023 είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτοί.

Απ’ αυτό το ανησυχητικό περιβάλλον, πάντως, ο Ντίμον φαίνεται ότι εξαιρεί την Ελλάδα, για την οποία εξακολουθεί να διατηρεί μια εντελώς διαφορετική άποψη, πιστεύοντας ακράδαντα στις προοπτικές και στη δυναμική της χώρας. Άλλωστε, αυτό ακριβώς δείχνουν όλες οι τελευταίες εκθέσεις της JP Morgan, η οποία πολύ πρόσφατα ανανέωσε την ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets και στα ελληνικά ομόλογα.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο ίδιος ο Ντίμον αναμένεται να δώσει το «παρών» στο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ της Νέας Υόρκης, το οποίο θα διεξαχθεί προς τα τέλη του Ιανουαρίου. Αυτό το γεγονός από μόνο του σημαίνει πολλά για την ελληνική οικονομία, την οποία ο Ντίμον βλέπει εδώ και καιρό με αισιόδοξο μάτι, σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις που διατηρεί για τις ΗΠΑ.