Skip to main content

Πετρέλαιο: Βουτιά πάνω από 4% παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

REUTERS/Nick Oxford

Απότομη μείωση τιμών από τη Σαουδική Αραβία

Σημαντικά υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου, τη Δευτέρα αφού η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές του αργού για όλες τις περιοχές, σε μια ένδειξη ότι το βασίλειο βλέπει χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο Brent έκαναν βουτιά πάνω από 3% κάτω από τα 76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI υποχώρησε 4,66% στα 70 δολάρια. Οι μετοχές των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών εισηγμένων στην Ευρώπη επίσης σημείωσαν πτώση..

Εν τω μεταξύ τα futures είχαν ενισχυθει περίπου 2% την περασμένη εβδομάδα λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για μια διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η ομάδα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης συνέχισε να επιτίθεται σε διεθνή ναυτιλία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς απειλεί να διαχυθεί στον Λίβανο.

Οι μειώσεις τιμών για παραγγελίες Φεβρουαρίου από την εθνική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, ήταν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο και «ένδειξη μιας πιο αδύναμης φυσικής αγοράς», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της DNB Markets, όπως σημειώνει η Wall Street Journal.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει το 2024 στον κόσμο του πετρελαίου