Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εθνική και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ φέρνουν πιο κοντά τα υψηλά 9ετίας

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται στις 1.310 μονάδες, λαμβάνοντας στηρίγματα από τις δύο μετοχές

Προς τις 1.310 μονάδες προσπαθεί να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν το προβάδισμα έναντι των πωλητών, χάρη στην ανάκαμψη των διεθνών αγορών, αλλά και στα επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό.

Στόχος είναι το «χτίσιμο» μιας ασφαλούς απόστασης από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, κάτι το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για τη σταδιακή μετάβαση προς τις 1.345 μονάδες και τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας (απέχουν λιγότερο από 4%).

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης, στην τρίτη συνεδρίαση του έτους, σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,68% και διαμορφώνεται στις 1.310,22 μονάδες, κερδίζοντας περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.301,34 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.301,13 έως 1.310,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα «πακέτα».

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συνεχίζει το ράλι, καθώς –μετά το χθεσινό +6,8%– διευρύνεται κατά τουλάχιστον 5% και ανέρχεται στα 2,1 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η Viohalco, η οποία ενισχύεται άνω του 2%. Από εκεί και πέρα, η Εθνική Τράπεζα κερδίζει σχεδόν 3%, ενώ η Fourlis επιχειρεί να αφήσει πίσω την πολύμηνη συσσώρευση.

Ανοδικά κατά 1,4% οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να επανέλθει σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +1,43% και τις 1.074 μονάδες, ενόσω μετράμε αντίστροφα για τον β’ γύρο αποεπένδυσης του δημοσίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +2,85% και τα 6,418 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 3,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Πειραιώς έπεται στο +0,69% και τα 3,232 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,81% και το 1,618 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +0,62% και το 1,553 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,62% και 3.163 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εκτοξεύεται στο +5,1% και τα 2,1 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο ράλι της Τετάρτης, το οποίο σηματοδότησε το «ξύπνημα» της εισηγμένης. Στο ανοδικό momentum παρασύρεται και η Viohalco, η οποία φθάνει στο +2,1% και τα 5,6 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι Ελλάκτωρ, Σαράντης και Quest ενισχύονται πέριξ του 1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί ελεγχόμενα κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,56% και 2.266 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει στο +4,2% και τα 4,3 ευρώ, επιστρέφοντας στα υψηλά του τελευταίου 3μήνου. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Αλουμύλ, Entersoft, Κρι – Κρι, ενώ οι μετοχές των ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Dimand και Austriacard αυξάνονται στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Intracom Holdings διορθώνει από τα υψηλά 14ετίας και αναδιπλώνεται στο -1,5% και τα 3,2 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 89,1 δισ. ευρώ.

Εδραιώνεται στις 1.300 μονάδες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να εδραιωθεί στις 1.300 μονάδες, προκειμένου σιγά – σιγά να κάνει το επόμενο βήμα προς τα υψηλά 9ετίας των 1.345 μονάδων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Κι αυτό, κόντρα στο νωθρό ξεκίνημα των διεθνών αγορών, κάτι το οποίο περιορίζει εν μέρει την επενδυτική ορατότητα στη Λεωφόρο Αθηνών. Αυτήν την στιγμή, οι κύριες προκλήσεις στο εξωτερικό αφορούν τις γεωπολιτικές ανησυχίες, τις πιέσεις στη μετοχή της Apple, αλλά και τις αβεβαιότητες για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Χθες, για παράδειγμα, δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία αντί να ρίξουν περισσότερο φως, τελικά προκάλεσαν σύγχυση στους επενδυτές. Ενώ, λοιπόν, υπήρξε αναφορά για πιθανές μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, οι Αμερικανοί τραπεζίτες απέφυγαν να αποσαφηνίσουν το πότε ενδεχομένως θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να συντηρήσει την πλαγιο-ανοδική κίνηση και να υπερβεί με αποφασιστικότητα το σημείο των 1.300 μονάδων. Μια καλύτερη εικόνα για τον προσανατολισμό της ελληνικής αγοράς θα έχουμε, αναμφίβολα, από την επόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την περίοδο των γιορτών.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το «βαρύ» πρόγραμμα του Ιανουαρίου, με τις εκδόσεις ομολόγων από τις Autohellas – Intralot, το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, την investor day της ΔΕΗ και την Αρχική Δημόσια Προσφορά του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

Ανακάμπτουν οι διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,34% και τις 476 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,28%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,14%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,32% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,57%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street προαναγγέλλουν μια ήπια ανάκαμψη των αμερικανικών δεικτών.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου πορεύεται εκ νέου προς τα 80 δολάρια, εξαιτίας των ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,99% και τα 73,4 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διευρύνονται στο +0,81% και τα 78,8 δολάρια/βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,61% και τα 2.055 δολάρια/ουγγιά.