Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η Viohalco κάνει ράλι 5%

Σε υψηλό 4μηνου και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Ράλι πραγματοποιούν οι μετοχές του Ομίλου Viohalco, οι οποίες έχουν αναλάβει ρόλο «πρωταγωνιστή» στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της Viohalco, λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, ενισχύεται δυναμικά κατά 4,9% και διαμορφώνεται στα 5,55 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνδυάζεται με «ζωηρό» τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 220.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 1,2 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 286% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Ελκυστική αποτίμηση

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγοραστική «αντεπίθεση» αποδίδεται στην ελκυστική αποτίμηση του Ομίλου, η οποία εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με το άθροισμα των συμμετοχών της Viohalco σε ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy.

Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή αξία της Viohalco υπολογίζεται σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανέρχεται σε 749 εκατ. ευρώ και της Cenergy σε 1,34 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η Viohalco κατέχει το 84,78% στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και το 79,78% στη Cenergy, αυτό σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου θα έπρεπε να ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ (636 εκατ. + 1,07 δισ. ευρώ, αντίστοιχα). Πρόκειται, επομένως, για ένα έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Και μην ξεχνάμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα διαβεί και η Noval Property, θυγατρική του Ομίλου στον κλάδο του real estate, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 516 εκατ. ευρώ.

Σε υψηλό 4μηνου η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Πάντως, πέραν της Viohalco, ράλι πραγματοποιεί σήμερα και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία εκτοξεύεται κατά τουλάχιστον 5% και επιστρέφει στα 2 ευρώ, για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου (υψηλό 4μήνου).

Η μετοχή της Cenergy, από την πλευρά της, υποχωρεί ελεγχόμενα κατά 1,6% και αναδιπλώνεται στα 7,05 ευρώ, παραμένοντας βέβαια κοντά στα ιστορικά υψηλά των 7,2 ευρώ.

Kατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει σενάρια και φήμες περί πιθανού placement από την οικογένεια Στασινόπουλου, η οποία ελέγχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό στην Viohalco -και κατ’ επέκταση σε ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy-, με στόχο την ενίσχυση της διασποράς.

Το 2021 είχε υλοποιηθεί μια τέτοια κίνηση στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, μέσω της διάθεσης του 6,6%. Έκτοτε όμως, δεν έχουν αναληφθεί άλλες σχετικές πρωτοβουλίες.