Skip to main content

Το 2024 θα σπάσει η κατάρα των δίσεκτων ετών στα χρηματιστήρια

Θα χτυπήσουν χαρμόσυνα ή λυπητερά τα κουδούνια των χρηματιστηρίων τη νέα χρονιά, που ας σημειωθεί είναι και δίσεκτη;

Το 2024 θα σπάσει η κατάρα των δίσεκτων ετών στα χρηματιστήρια

Το 1871 ένα κινεζικό Γκονγκ έδωσε για πρώτη φορά το σύνθημα  για να ξεκινήσουν και να κλείσουν οι συναλλαγές  στη Wall Street.

Το 1903 όταν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μεταφέρθηκε στο σημερινό του κτίριο, το γκονγκ αντικαταστάθηκε από ένα χάλκινο ηλεκτρικό κουδούνι και αρκετά μεγάλο σε μέγεθος ώστε να αντηχεί σε όλη την μεγάλη αίθουσα των συναλλαγών. Σήμερα, κάθε ένας από τους τέσσερις τομείς συναλλαγών του NYSE έχει το δικό του κουδούνι, που λειτουργεί συγχρονισμένα από έναν ενιαίο πίνακα ελέγχου.

Θα χτυπήσουν χαρμόσυνα ή λυπητερά τα κουδούνια των χρηματιστηρίων τη νέα χρονιά, που ας σημειωθεί είναι και δίσεκτη;

Ο Εντ Γιαρντένι, ανεξάρτητος σύμβουλος κεφαλαιαγοράς και γκουρού στην Wall Street δηλώνει πολύ αισιόδοξος. Άλλωστε ήταν αυτός που δεν πτοήθηκε από τις ζοφερές προβλέψεις των συναδέλφων του στον κλάδο για τη χρονιά που δύει.

Αντί για ύφεση και πτώση των τιμών, ο Γιαρντένι πόνταρε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει γρήγορα και ότι η οικονομία και οι μετοχές θα αποδεικνύονταν εύρωστες.

Και είχε δίκιο , κάτι που κάνει να ακούγονται ρεαλιστικές οι νέες, αισιόδοξες προσδοκίες του για τον σημαντικό αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Ο δείκτης έκλεισε τη χρονιά στις 4.781 μονάδες, μόλις λίγες μονάδες μακριά από το υψηλό ρεκόρ των 4.818 μονάδων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γιαρντένι, ο S&P 500 θα μπορούσε να ανέλθει στις 5.400 μονάδες μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό θα ήταν μια αύξηση λίγο περισσότερο από 11% από το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ο Γιαρντένι  δεν είναι μόνος με θετική προοπτική για την επόμενη χρονιά.

Οι «ταύροι», που αναμένουν αύξηση των μετοχών, είναι ξεκάθαρα στην πλειοψηφία.
Η Σαβίτα Σαμπραμανιάν  από την Bank of America πιστεύει ότι οι 5.000 μονάδες είναι ρεαλιστικός στόχος . Ο Ντέιβιντ Κόστιν, επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Sachs , μόλις αύξησε ξανά την πρόβλεψή του, από 4.700 στις 5.100 μονάδες για τον S&P 500.

Η μεγάλη χρονιά της τεχνολογίας

Αν υπάρχει κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο, είναι ότι το 2023 ήταν η μεγάλη χρονιά της τεχνολογίας . Οι τεχνολογικοί  κολοσσοί με επικεφαλής τη Nvidia και τη Meta, οι οποίες έφτασαν σε ετήσια «στρατόσφαιρα» με ποσοστά  238% και 197% αντίστοιχα,κατέγραψαν επίσης σημαντικές αυξήσεις μέσα στο έτος, άνω του 48% σε όλες τις περιπτώσεις.
Ήδη στα τέλη Νοεμβρίου 2022, η εμφάνιση του ChatGPT , από το OpenAi, έδειξε ότι μια νέα τεχνολογική επανάσταση ήταν προ των πυλών. Το μεγάλο έναυσμα, ωστόσο, ήταν να δούμε πώς μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο εντάσσονταν στο bandwagon της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) . Ενας αγώνας για κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε και έκανε τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου να βάλουν όλες τους τις δυνάμεις σε αυτόν τον νέο πυρετό.
Στη χρηματιστηριακή αγορά, το αποτέλεσμα ήταν επίσης πυρετός μεταξύ των επενδυτών για τεχνολογικά προϊόντα, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν να οδηγήσει τον Nasdaq 100 , τον κύριο τεχνολογικό δείκτη στον κόσμο, να θέσει νέα ιστορικά υψηλά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και να συσσωρεύσει κέρδη 53,5 %,καταγράφοντας την καλύτερη χρονιά από το 1999.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Η αντίληψη των διαχειριστών των παγκόσμιων χρηματιστηρίων είναι η πιο θετική από τότε που ξεκίνησε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων, ο οποίος πλέον έχει εξαλειφθεί πλήρως. Επιπλέον, η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων επιταχύνεται με ταχύτητα που πριν από λίγους μήνες πολλοί θα χαρακτήριζαν, άστοχη.

Κι όμως!  Ούτε καν γεγονότα όπως ο ακόμη υψηλός  πληθωρισμός , τα επιτόκια σε επίπεδα που δεν είχαμε δει εδώ και δεκαετίες, μια πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση ή  σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δεν βοήθησαν να σταματήσουν τον καλό ρυθμό των χρηματιστηρίων εφέτος.

Στη Γηραιά Ήπειρο, ο γερμανικός Dax σημείωσε επίσης κέρδη λίγο πάνω από 20% και ο EuroStoxx 50, η κύρια ευρωπαϊκή αναφορά, έκλεισε τη χρονιά εκεί κοντά.

Σύμφωνα με προβλέψεις, ο EuroStoxx 50 και το γερμανικό χρηματιστήριο θα μπορούσαν να γνωρίσουν νέα άνοδο, άνω του 10% το 2024. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οι αναλυτές αναμένουν ότι και οι δύο δείκτες θα σημειώσουν νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας τις 5.011 μονάδες στο περίπτωση του πανευρωπαϊκού δείκτη και τις 17.206 μονάδες στον Dax.

Και αυτό γιατί το 2024, στην ευρωζώνη αναμένονται από την ΕΚΤ έως και έξι μειώσεις των επιτοκίων -όσες και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ-κάτι που θα οδηγήσει στο τέλος της νέας χρονιάς τα επιτόκια απο 2,75% έως 3%.

«Εάν η οικονομία καταφέρει να διαλύσει αυτήν την παλιά θεωρία ότι ο πληθωρισμός είναι σαν οδοντόκρεμα, πολύ εύκολο να βγει από το σωλήνα και πολύ δύσκολο να ξαναμπεί, το χρηματιστήριο θα καταφέρει να σπάσει την κατάρα των δίσεκτων ετών το 2024» τονίζουν στη Ναυτεμπορικη ευρωπαίοι χρηματιστές.

«Είμαστε κοντά στο να εισέλθουμε σε ένα έδαφος που θα έπρεπε να είναι φυσιολογικό για τα χρηματιστήρια: αυτό της διερεύνησης νέων ανώτατων ορίων με βάση τις προσδοκίες για βελτιωμένα κέρδη.

Τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και το αμερικανικό χρηματιστήριο θα αποκομίσουν ιστορικά οφέλη το 2023 και αναμένονται βελτιώσεις για το 2024, περίπου 4% για τον Stoxx 600 και 8% για τον S&P 500. Το έδαφος είναι έτοιμο για περαιτέρω αυξήσεις. Θα υπάρχουν φόβοι στο χρηματιστήριο κάθε χρόνο, αλλά η άμυνα ωφελεί τις καλές εταιρείες που αναπτύσσονται, με ιστορικά περιθώρια σε ορισμένες περιπτώσεις» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.