Skip to main content

UBS: Το ευρώ σε θέση ισχύος – Πόσο θα «τρέξει» έναντι του δολαρίου το 2024

Οι προβλεπόμενες κινήσεις Fed και EKT, οι προοπτικές των οικονομιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και πώς θα επηρεάσουν τα δύο νομίσματα

Το τελευταίο τρίμηνο το ευρώ έχει επιδοθεί σε ράλι και η ισοτιμία του έχει ενισχυθεί στο 1,10 δολάριο. Θα έχει συνέχεια η ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος της Ευρωζώνης μέσα στο 2024 – μία χρονιά κατά την οποία οι αναλυτές προβλέπουν στην πλειονότητά τους πιέσεις για το αμερικανικό νόμισμα; Ή θα δεχθεί και αυτό πλήγμα καθώς η ΕΚΤ θα αλλάζει ρότα, με μειώσεις επιτοκίων;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά προσπαθεί να δώσει σε σημείωμά της η UBS. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας αρχικά οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περισσότερο από 50 δολάρια το βαρέλι.

Τι πυροδότησε το ράλι των τελευταίων μηνών

Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η μεγάλη πτώση των τιμών ενέργειας, οδήγησε τους υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό τόσο στην Ευρώπη (που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας) όσο και στις ΗΠΑ και επέτρεψε σε Fed και ΕΚΤ να υιοθετήσουν μία λιγότερο «γερακίσια» στάση στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου.

Αν και δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των επενδυτών που «βλέπουν» μειώσεις επιτοκίων ακόμη και από τον Μάρτιο του 2024, έστειλαν σήμα ότι μέσα στο επόμενο έτος αυτές σίγουρα θα έρθουν.

Η αρμόδια επιτροπή της Fed, ωστόσο, ήταν πιο ξεκάθαρη κάνοντας λόγο για τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, ενώ η ΕΚΤ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική και δεν ήθελε να ανοίξει σε τέτοιο βαθμό τα χαρτιά της.

Το βασικό σενάριο για τα επιτόκια

Υπό τις συνθήκες αυτές το βασικό σενάριο της UBS τώρα θέλει τη Fed να μειώνει το βασικό επιτόκιο την άνοιξη και την ΕΚΤ να περιμένει έως τον Ιούνιο. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, το ευρώ θα έχει ένα πρόσθετο στήριγμα έναντι του δολαρίου.

Από την άλλη, ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη δεν είναι υποστηρικτικές για το ευρώ, ενώ και η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη δυσχεραίνει τις προοπτικές των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Και τα δύο διαφορετικά σενάρια για το ευρώ

Σε περίπτωση που η οικονομία εκπλήξει θετικά (και η ΕΚΤ μειώσει όντως πιο αργά τα επιτόκια από τη Fed) θα έχουμε δυναμικό και παρατεταμένο ράλι του ευρώ.

Αν αντιθέτως οι οικονομικές προοπτικές παραμείνουν αρνητικές, το ευρωπαϊκό νόμισμα θα καταφέρει απλώς να διατηρήσει τα κέρδη που είχε έως τώρα, με την ισοτιμία στο 1,05 με 1,10 δολάριο ανά ευρώ.

Η UBS βλέπει τεχνική υποστήριξη κοντά στα επίπεδα του 1,05. Αυτό σημαίνει ότι εάν το ευρώ υποχωρήσει κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα θεωρείται υπερβολικά υποτιμημένο. Από την άλλη περιμένει ισχυρή αντίσταση στο 1,126 δολ. Αυτό σημαίνει πως εάν σπάσει αυτό το φράγμα, θα θεωρείται υπερβολικά ακριβό.