Skip to main content

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι εισηγμένες που βρίσκονται με το ένα… πόδι στην Κύρια Αγορά

«Προθάλαμος» για την Κύρια Αγορά η ΕΝΑ, με τουλάχιστον δύο εταιρείες να ετοιμάζονται για «άνοδο»

Με το βλέμμα στην Κύρια Αγορά είναι τουλάχιστον δύο εισηγμένες εταιρείες της ΕΝΑ, οι οποίες έχουν θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για μια άμεση μετάβαση στο κεντρικό «σαλόνι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών εντός του 2024.

Ο λόγος για τις Performance Technologies και Real Consulting, οι οποίες ετοιμάζονται με γοργούς ρυθμούς για τη μετάταξη στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., έχοντας καλύψει όλα τα απαιτούμενα κριτήρια.

Η Performance Technologies, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής, διαθέτει κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο του 2023 να καθορίζεται στα 72.000 ευρώ. Μάλιστα, οι βασικοί μέτοχοι (Δημήτρης Παπαντωνίου και Duratech Corporation με ποσοστό 19% και 17%, αντίστοιχα) βλέπουν την αξία της επένδυσής τους να «φουσκώνει» κατά 37% μέσα στο 2023.

Από την πλευρά της, η Real Consulting, η οποία επίσης προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής, αυτήν την στιγμή αξίζει 56 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος φετινός ημερήσιος τζίρος αγγίζει τα 33.000 ευρώ. Από τις αρχές του έτους, δε, η συνολική μεταβολή της μετοχής ξεπερνά το 28%, με τους βασικούς μετόχους (Νίκος Βαρδινογιάννης και Αναστάσιος Παπαργύρης) να δηλώνουν έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Οι δύο εταιρείες ήδη πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του κριτηρίου για τη μετοχική διασπορά. Ταυτόχρονα, η χρηματιστηριακή τους αξία υπερβαίνει την αντίστοιχη αρκετών εισηγμένων στην Κύρια Αγορά, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την ετοιμότητά τους για την επόμενη «πίστα».

Μην ξεχνάμε, δε, τα σχετικά πρόσφατα παραδείγματα των Entersoft και Epsilon Net, οι οποίες αφού άφησαν πίσω την ΕΝΑ και μεταπήδησαν στην Κύρια Αγορά, πολύ γρήγορα εντάχθηκαν στον FTSE MID CAP, με αποτέλεσμα σήμερα η κεφαλαιοποίησή τους να διαμορφώνεται σε 194 και 520 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σε μια παρόμοια πορεία προσβλέπουν και τα δύο νεότερα μέλη της ΕΝΑ -η εταιρεία εσωρούχων Med και η εταιρεία πληροφορικής Dotsoft, οι οποίες έκαναν ντεμπούτο μέσα στο 2023 και οι οποίες δεν κρύβουν τη φιλοδοξία για μια σχετικά γρήγορη μετάβαση προς την Κύρια Αγορά. Από την πλευρά της, αρκετά δραστήρια αποδεικνύεται η Foodlink, η οποία από το 2009 -όταν και εισήχθη στην ΕΝΑ- έχει προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αντλώντας κρίσιμα μεγέθη ρευστότητας.

Όλα αυτά, αναμφίβολα, πιστοποιούν την αυξημένη δυναμική της ΕΝΑ, η οποία έχει αρχίσει να αποκτά ισχυρό momentum, ενισχύοντας το status ως ο «προθάλαμος» της Κύριας Αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι η κεφαλαιοποίηση της ΕΝΑ έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 200% από το 2008, ενώ μόνο μέσα στο 2023 η μεταβολή ξεπερνά το 50%. Αποτέλεσμα είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να φθάνει τα 445 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο στην 15ετή ιστορία της.