Skip to main content

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι εισηγμένες που «παίζουν» σε διπλό… ταμπλό

EUROKINISSI

H Mytilineos, μέσα στο β' εξάμηνο του 2024, αναμένεται να ενταχθεί στο «κλαμπ» των ελληνικών εισηγμένων με διπλή διαπραγμάτευση

Σε… διπλό ταμπλό εκτιμάται ότι θα «παίζει» από το β’ εξάμηνο του 2024 η Mytilineos, η οποία «τρέχει» όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να ανοίξει τα φτερά της και να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενισχύοντας περαιτέρω την ήδη μεγάλη εξωστρέφεια του Ομίλου.

Φυσικά, η Mytilineos δεν ανακαλύπτει την… πυρίτιδα, καθώς την περίοδο της πολυετούς οικονομικής κρίσης, στην οποία οι κάνουλες της διεθνούς χρηματοδότησης προς τις ελληνικές εταιρείες ήταν ερμητικά κλειστές και το brand name «Greece» προκαλούσε επενδυτική αποστρέφεια, τον δρόμο είχαν δείξει ορισμένοι άλλοι «γίγαντες» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Η αρχή των διπλών διαπραγματεύσεων έγινε το 2013 με την Coca – Cola, η οποία αποφάσισε να εισαχθεί και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε η Viohalco, η οποία από το 2014 διαπραγματεύεται ταυτόχρονα σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Το 2016 ήταν η σειρά της Cenergy, η οποία επίσης εισήχθη στις Βρυξέλλες, ενώ το 2019 η διοίκηση του Titan επέλεξε την τριπλή διαπραγμάτευση σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Παρίσι. Πριν λίγους μήνες, τέλος, η απορρόφηση από την AustriaCard οδήγησε την (πρώην) Inform Λυκος σε παράλληλη διαπραγμάτευση στην αγορά της Βιέννης.

Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων στο ταμπλό; Η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά τουλάχιστον 40% από το 2013, η μετοχή της Viohalco κερδίζει περίπου 30% από το 2014, η μετοχή της Cenergy κάνει άλμα άνω του 1.000% από το 2016, η μετοχή της Titan αυξάνεται κατά 10% από το 2019, ενώ η μετοχή της Austriacard χάνει λιγότερο από 10% από τις αρχές του 2023.

Φυσικά, τα «συν» μιας διπλής διαπραγμάτευσης είναι σαφώς περισσότερα εκτός ταμπλό, καθώς η εισαγωγή σε μια μεγάλη αγορά του εξωτερικού «ξεκλειδώνει» πολλαπλά θετικά, όπως για παράδειγμα η πρόσβαση σε μεγαλύτερες πηγές χρηματοδότησης, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η δυνατότητα διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου δραστηριότητας κ.ο.κ.

Πέραν της Mytilineos, στο μεταξύ, σενάρια για διπλή διαπραγμάτευση εξετάζει και η Intralot, η οποία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα μιας μελλοντικής εισαγωγής στη Wall Street. Βέβαια, το σχέδιο βρίσκεται προς το παρόν σε βρεφικό στάδιο.