Skip to main content

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ραΐσι: «Έχει αίμα στα χέρια του» – Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ μετά την συντριβή του ελικοπτέρου

Χαρακτήρισε τον Ραΐσι βίαιο συμμετέχοντα στην καταπίεση του ιρανικού λαού

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τα «επίσημα συλλυπητήριά» τους στο Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Ραΐσι.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ είχε ελάχιστα καλά λόγια για τον εκλιπόντα ηγέτη.

Χαρακτήρισε τον Ραΐσι βίαιο συμμετέχοντα στην καταπίεση του ιρανικού λαού. Είπε ότι ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων και μερικές από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχει αίμα στα χέρια του»

«Λυπούμαστε για κάθε απώλεια ζωής», είπε. «Αυτό δεν αλλάζει το ρεκόρ… Έχει αίμα στα χέρια του».

Ο Μίλερ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι ορισμένες ιρανικές ομάδες της αντιπολίτευσης χαιρέτισαν τον θάνατο του Ραΐσι – και δήλωσε ότι κατανοεί γιατί αισθάνονται έτσι.

Όταν σε ερώτηση αν γνώριζε επίσης τις απειλές που διατυπώθηκαν εναντίον αυτών που γιόρταζαν από υποστηρικτές του ιρανικού καθεστώτος, είπε ότι γνώριζε – και προειδοποίησε το Ιράν να μην παραβιάζει τις «θεμελιώδεις ελευθερίες» του ιρανικού λαού.

Βοήθεια από την Ουάσινγκτον

Βοήθεια από την Ουάσινγκτον ζήτησε το Ιράν, μετά την συντριβή του ελικοπτέρου που οδήγησε στον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά η ιρανική κυβέρνηση μας ζήτησε να τους βοηθήσουμε», είπε στους δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημείωσε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να παράσχουν αυτήν τη βοήθεια, «κυρίως για υλικοτεχνικούς λόγους».

Πηγές: BBC, AFP, Reuters