Skip to main content

Χρηματιστήριο: Έφτασε τις 1.280 μονάδες η Αθήνα εν αναμονή της Fitch

EUROKINISSI

«Με το δεξί» ο μήνας στην Ευρώπη, κέρδη και στη Wall Street

Ήπια άνοδο 0,39% κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας ωστόσο στις 1.280 μονάδες και περιμένοντας την αναβάθμιση από τη Fitch. Καθίζηση του τζίρου στα 65 εκατ. ευρώ.

Στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης πάντως, ο Γενικός Δείκτης δεχόταν πιέσεις. Άλλωστε οι τράπεζες έκλεισαν με απώλειες 1,29%. Ανοδικά ξεχώρισαν Jumbo και Lamda, πτώση άνω του 1% για τον ΟΤΕ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, με τον Νοέμβριο να αποδεικνύεται εξαιρετικός μήνας, εν μέσω ενός παγκόσμιου ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,6%, με τις μετοχές των ορυχείων να οδηγούν τα κέρδη με άνοδο 3,35%, αφού ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας κατέγραψε απροσδόκητη ενίσχυση. 0,8% ενισχύεται ο DAX στη Φρανκφούρτη, κέρδη 1% για τον FTSE του Λονδίνου.

Τα κέρδη του STOXX ήταν στο 6,45% για τον Νοέμβριο.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με θετικό πρόσημο μετά την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βάσει των στοιχείων της Eurostat έχει πλέον υποχωρήσει στο 2,4%, από 2,9% τον Οκτώβριο και σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επανειλημμένα πει «όχι» στις προσδοκίες των επενδυτών για μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, επιμένοντας ότι είναι πολύ νωρίς η όποια συζήτηση μείωσής τους.

Κάποιοι πάντως προεξοφλούν μια μείωση τον Απρίλιο 2024.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και οι ενδείξεις για συνεχή οικονομική ανθεκτικότητα έχουν επίσης στείλει τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα σε άνοδο.

Οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν ελαφρά άνοδο την Παρασκευή στην έναρξη των συναλλαγών του Δεκεμβρίου, αφού ο Dow Jones βρέθηκε σε νέο υψηλό 2023 και ολοκλήρωσε τον καλύτερο μήνα του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο δείκτης πρόσθεσε 94 μονάδες ή 0,3%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 0,1%. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,2%.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν την Παρασκευή, αφού ο συνασπισμός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρξει επίσημη παράταση στις περικοπές της παραγωγής. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία παρέτεινε την εθελοντική περικοπή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως για το πρώτο τρίμηνο και άλλα μέλη ανακοίνωσαν τις δικές τους μειώσεις.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ