Skip to main content

Wall: Η καλύτερη μηνιαία επίδοση για τον Dow και τον S&P 500 μετά από τον Ιούλιο του 2022

REUTERS/Brendan McDermid

Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν μακράν ο μεγάλος νικητής του Νοεμβρίου, παρότι οι επενδυτές ρευστοποίησαν κάποια από τα κέρδη τους στο τέλος του μηνός

Σε ράλι επιδόθηκε ο Dow Jones στη σημερινή συνεδρίαση, αγγίζοντας νέο υψηλό έτους, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα ισχυρά κέρδη της Salesforce έδωσαν ώθηση στο δείκτη σφραγίζοντας τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2022.

Ο Dow ενισχύθηκε 520 μονάδες ή 1,47% στις 35.950,89 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του έτους που είχε αγγίξει τον Αύγουστο. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 4.567,80 μονάδες. Εξαίρεση από το θετικό κλίμα ο Nasdaq, ο οποίος έκλεισε με μικρή πτώση 0,2% στις 14.226,22 μονάδες, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους από τις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας.

Ο Dow έκλεισε το Νοέμβριο με κέρδη άνω του 8,8% «σπάζοντας» το πτωτικό σερί των τελευταίων τριών μηνών. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 8,9%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 10,7%. Και οι δύο δείκτες γνώρισαν την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιούλιο του 2022. Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση του S&P 500 ενισχύθηκε κατά 3 τρισ. δολάρια στη διάρκεια του Νοεμβρίου. Επίσης, οι S&P 500 και Nasdaq διαπραγματεύονται μόλις σε απόσταση 1% από τα υψηλά του 2023.

«Όσα είδαμε το Νοέμβριο είναι μία συνειδητοποίηση ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι δυναμική, ότι οι καταναλωτές παραμένουν ανθεκτικοί και ότι η Fed παραμένει σταθερή. Αν υποθέσουμε ότι οι συνθήκες αυτές θα παραμείνουν ως έχουν έως τα τέλη του έτους – που είναι το πιο πιθανό σενάριο – πιστεύουμε ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά», αναφέρει ο Κρις Ζακαρέλι της Advisor Alliance.

Τη μεγαλύτερη ώθηση στον Dow στη σημερινή συνεδρίαση έδωσε η εταιρεία σε λογισμικό cloud, Salesforce, με τη μετοχή της να ενισχύεται 8,6% στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου εσόδων και κερδών τρίτου τριμήνου. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των UnitedHealth Group, Johnson & Johnson, Merck και Amgen.

Tα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη έδειξαν ότι ο δείκτης των ατομικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ, αυξήθηκε στο 3,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση από 3,7% του αμέσως προηγούμενου μηνός.

Επίσης, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, η οποία ξέφυγε πάνω από το 5% τον Οκτώβριο, υποχώρησε σημαντικά αυτό το μήνα, συμβάλοντας στη βελτίωση του κλίματος για τις μετοχές.

Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν μακράν ο μεγάλος νικητής του Νοεμβρίου, παρότι οι επενδυτές ρευστοποίησαν κάποια από τα κέρδη τους στο τέλος του μηνός.

Η Nvidia υποχώρησε σήμερα περισσότερο από 2%, όμως στο μήνα κατέγραψε κέρδη 14,7%. Το ίδιο η Tesla υποχώρησε σήμερα 2,1% όμως καθ΄όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου ενισχύθηκε 19%.