Skip to main content

Τα νομίσματα που θα κλέψουν την παράσταση το 2024

Τι θα γίνει με το δολάριο και το ευρώ - Σε ποια νομίσματα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης η UBS

To 2024 θα είναι ένα έτος μείωσης των επιτοκίων ύστερα από την πλέον επιθετική νομισματική σύσφιξη των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, Fed, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, κεντρικές τράπεζες Αυστραλίας και Ελβετίας, αναμένεται να χαλαρώσουν την πολιτική τους, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να έχουν αποκλιμακωθεί και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι μάλλον υποτονικοί.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί, λοιπόν, πώς πρέπει να δράσουν οι επενδυτές, που στο δεύτερο μισό του 2023 έχουν κάνει δυναμική στροφή στο δολάριο; Ποια νομίσματα θα ξεχωρίσουν;

Τι θα γίνει με το αμερικανικό δολάριο

Στην έκθεσή τους Year Ahead, οι αναλυτές της UBS, πιστεύουν ότι το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να μείνει σταθερό τους πρώτους μήνες τους έτους, χάρη στις εκτιμήσεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και καθώς τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα παραμένουν υψηλότερα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο από τα μέσα του επόμενου έτους το δολάριο προβλέπεται να δεχθεί πιέσεις, καθώς η Federal Reserve θα προχωρεί σε μείωση των επιτοκίων.

Tα ευρωπαϊκά νομίσματα

Εξαιρετικά περιορισμένα θα είναι τα όποια κέρδη και για το ευρώ, τη βρετανική στερλίνα και το ελβετικό φράγκο – καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες θα αναπτύσσονται με βραδύτατους ρυθμούς, αναγκάζοντας έτσι τις κεντρικές τράπεζες της ηπείρου σε επιτοκιακές μειώσεις.

Πρώτη αναμένεται να καταφύγει σε μειώσεις επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας τον Μάιο για να ακολουθήσει έναν μήνα αργότερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενδεχομένως και η ελβετική.

Η Νο 1 επιλογή

Υπό τις συνθήκες αυτές η UBS δίνει την «ψήφο» της στο δολάριο Αυστραλίας. Η αυστραλιανή κεντρική τράπεζα θα είναι από τις τελευταίες που θα μπουν στον «χορό» των μειώσεων του κόστους δανεισμού, κάτι που σημαίνει ότι το τοπικό νόμισμα θα έχει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του για μεγάλο διάστημα του 2024.

Οι ευνοϊκές προοπτικές για τη δημοσιονομική θέση της Αυστραλίας, αλλά και για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της επίσης καθιστούν το νόμισμα ελκυστική επιλογή για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Το καταφύγιο

Στις επιλογές της UBS από την αγορά συναλλάγματος ξεχωρίζει και το ιαπωνικό γιεν, δεδομένου ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα αυστηροποιεί τη νομισματική πολιτική της και δεν αποκλείεται να τη δούμε να παρεμβαίνει στην αγορά για να στηρίξει το νόμισμα. Πρόκειται άλλωστε για ένα νόμισμα που σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας λειτουργεί για τους επενδυτές ως «ασφαλές καταφύγιο»

Το negative carry ενδεχομένως πάντως να ανακόψει ελαφρώς τα κέρδη του γιεν, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση ώστε να κινηθούν προς αγορά του την κατάλληλη στιγμή.

Και η εναλλακτική επιλογή

Όσον αφορά στο κινεζικό γιουάν, θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες ευκαιρίες, αν και η πορεία του είναι πιο αβέβαιη, καθώς εξαρτάται τόσο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και από τις διαρθρωτικές προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσει η Κίνα.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις της UBS θα μπορούσαν να ανατραπούν, όπως προειδοποιεί η ελβετική επενδυτική τράπεζα, εάν οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας είναι καλύτερες των προσδοκιών ή εάν οι πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης και της Κίνας είναι ισχυρότερες.