Skip to main content

Wall: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

REUTERS/Brendan McDermid

Η Moody's επικαλέστηκε το βράδυ της Παρασκευής τα «πολύ μεγάλα» δημοσιονομικά ελλείμματα και την πολιτική πόλωση στην Ουάσιγκτον ως παράγοντες που συνέβαλαν στην απόφασή της να υποβαθμίσει το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ

Με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το μήνα Οκτώβριο που δημοσιοποιούνται αύριο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street. 

Ο S&P 500 έκλεισε τη συνεδρίαση με οριακή πτώση 0,08% στις 4.411,55 μονάδες, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε στις 13.767,74 μονάδες με απώλειες 0,22%. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,16% στις 34.337,87 μονάδες.

Η Moody’s επικαλέστηκε το βράδυ της Παρασκευής τα «πολύ μεγάλα» δημοσιονομικά ελλείμματα και την πολιτική πόλωση στην Ουάσιγκτον ως παράγοντες που συνέβαλαν στην απόφασή της να υποβαθμίσει το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ. Ο οίκος είναι ο μοναδικός από τους τρεις κορυφαίους που διατηρεί ωστόσο την αξιολόγηση του τριπλού Α για την αμερικανική οικονομία. Πριν από τρεις μήνες, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ στο ΑΑ+ από το ΑΑΑ, επικαλούμενη επίσης την επιδείνωση των δημοσιονομικών, το αυξανόμενο χρέος και το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον.

Οι ομολογιακές αποδόσεις παρουσίασαν ωστόσο συγκρατημένη άνοδο και αυτό βοήθησε και την χρηματιστηριακή αγορά να παραμείνει ψύχραιμη. Οι μετοχές υποχώρησαν στην αρχή της συνεδρίασης για να ανακάμψουν όμως αργότερα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να σταθεροποιήσουν τα κέρδη τους, με εξαίρεση τον Dow.

«Η αντίδραση των επενδυτών ήταν πολύ συγκρατημένη, εν αναμονή άλλωστε των στοιχείων για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου, που θα δώσουν μία εικόνα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε ο Γκρεγκ Μπάσουκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Μπάσουκ αναμένει ότι η μεταβλητότητα στην αγορά θα συνεχιστεί έως τα τέλη του έτους, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής της Wall Street Έντ Γιαρντενί βλέπει τον S&P 500 να οδεύει προς τις 4.600 μονάδες έως τα τέλη του έτους.

«Περιμένουμε ότι τόσο οι ομολογιακές αποδόσεις όσο και οι τιμές πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν γύρω από τα σημερινά επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε το Χριστουγεννιάτικο ράλι στα τέλη του έτους», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο S&P 500 καταγράφει από τις αρχές του έτους έως σήμερα κέρδη 15%.