Skip to main content

Πετρέλαιο: Τι εξηγεί τη βουτιά των τιμών εν μέσω έκρηξης στη Μέση Ανατολή

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Οι τιμές του μπρεντ υποχώρησαν χθες προσωρινά κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα καταγράφυν οριακή μόνο άνοδο - Κάτω από τα 76 δολάρια το αμερικανικό αργό

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς δεν άργησαν να έρθουν στο προσκήνιο τα σενάρια για μία πολύ ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση, με την εμπλοκή κυρίως του Ιράν και των εξτρεμιστικών οργανώσεων που ελέγχει σε Λίβανο, Συρία, Υεμένη και δευτερευόντως των αραβικών κρατών. Μαζί με τους φόβους αυτούς επέστρεψαν στο προσκήνιο και τα σενάρια τρόμου για νέο ενεργειακό σοκ, με τις τιμές του πετρελαίου να εκτινάσσονται στα 100 ακόμη και στα 150 δολάρια το βαρέλι.

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα είναι σύντομος και το Ιράν εξαπολύει συνεχώς απειλές, την ώρα που Χεζμπολάχ και Χούθι εξαπολύουν ρουκέτες. Παρόλα αυτά στην αγορά ενέργειας όχι μόνο δεν βλέπουμε να ανάβουν φωτιές στις τιμές, αλλά οι τελευταίες υποχωρούν σταθερά. Πώς εξηγείται αυτό;

Το εμπάργκο δεν είναι στον ορίζοντα – Η μείωση της ζήτησης είναι πιθανή

Από πολύ νωρίς ήταν ξεκάθαρο – πως κόντρα στις σχετικές προτροπές του Ιράν – η Σαουδική Αραβία και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν είχαν καμία πρόθεση να επιβάλλουν εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ – πόσο μάλλον να προβούν σε ευρύτερες κινήσεις, που θα έκλειναν τις στρόφιγγες στην αγορά. Αντιθέτως ο πόλεμος έχει μία άλλη, πολύ διαφορετική επίπτωση: Προκαλεί σοβαρούς φόβους για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και κατά συνέπεια για κάμψη της ζήτησης του πετρελαίου.

Υπό τις συνθήκες αυτές βλέπουμε τα δύο συμβόλαια αναφοράς, το μπρεντ και το ελαφρύ αμερικανικό αργό (WTI) να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Το μπρεντ έχει κινηθεί από τα 79,20 έως και τα 86 δολάρια την τελευταία εβδομάδα. Σήμερα διαμορφώνεται η τιμή του κοντά στα 80 δολάρια, στα επίπεδα δηλαδή στα οποία βρισκόταν τον Ιούλιο με τη ζήτηση και πάλι σε υποχώρηση. Το αμερικανικό αργό είναι λίγο κάτω από τα 76 δολάρια.

Οι επόμενες κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας

Αυτό που όλοι περιμένουν τώρα να δουν είναι αν θα υπάρξει νέα παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, σε περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος περαιτέρω διολίσθησης των τιμών. Πριν από λίγες ημέρες το Ριάντ – όπως και η Μόσχα – επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να επιμείνουν στο «μαχαίρι» της προσφοράς, που έχει αποφασιστεί, τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση του Opec+ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Νοεμβρίου στη Βιέννη.