Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Τα κίνητρα πίσω από την άνοδο του 3,47%

EUROKINISSI

Ήταν η πιο κατάλληλη ένδειξη πως στην αθηναϊκή αγορά άρχισε να μετρά η αλυσίδα των αναβαθμίσεων του ελληνικού αξιόχρεου και η βελτίωση στα εταιρικά αποτελέσματα των εγχώριων εισηγμένων. Το φαινόμενο να μην έχουν πάρει ακόμα φόρα οι αποτιμήσεις των ΑΛΦΑ (+3,1% στην εβδομάδα) και ΕΤΕ (+0,92%) το έχουμε εξηγήσει.

Μια εβδομάδα, που η εντυπωσιακή άνοδος των αποτιμήσεων ήταν με πολλά επιχειρήματα δικαιολογημένη, ήταν η προηγούμενη για τις αγορές. Το κεντρικό κίνητρο ήταν η δραστική αλλά και κάπως άγαρμπη παρέμβαση του ηγέτη της Fed Τζερόμ Πάουελ. Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε το δίκαιο των αισιόδοξων διαχειριστών χαρτοφυλακίου και αγνόησε τις φοβίες των καταστροφολόγων. Αυτόματα σε δύο συνεδριάσεις άλλαξε την εικόνα των αποδόσεων στα ομόλογα κάθε λήξης των ΗΠΑ, για να ακολουθήσουν και τα ευρωπαϊκά με μικρότερο αλλά υπολογίσιμο βηματισμό. Τη σημαντικότερη πτώση στην απόδοση του δεκαετούς αναφοράς είχαν τα δικά μας.

Ήταν η πιο κατάλληλη ένδειξη πως στην αθηναϊκή αγορά άρχισε να μετρά η αλυσίδα των αναβαθμίσεων του ελληνικού αξιόχρεου και η βελτίωση στα εταιρικά αποτελέσματα των εγχώριων εισηγμένων. Το φαινόμενο να μην έχουν πάρει ακόμα φόρα οι αποτιμήσεις των ΑΛΦΑ (+3,1% στην εβδομάδα) και ΕΤΕ (+0,92%) το έχουμε εξηγήσει. Σε αντίθεση με τις ΕΥΡΩΒ (+6,98%), ΠΕΙΡ (+5,14%), με δεδομένη την εβδομαδιαία απόδοση του Γ.Δ. κατά +3,47% και του 25άρη κατά +2,82%, με τον ΔΤΡ στο +1,62%, όταν οι βασικοί δείκτες τον Σεπτέμβριο είχαν βουλιάξει κατά 7,86% και 7,82% αντίστοιχα, με τον ΔΤΡ στην ολοκληρωμένη διόρθωση (-13,64%). Υπήρξαν δε πρωταθλητές στη ζήτηση και ήταν οι ΣΕΝΕΡ (+11,64%), ΑΡΑΙΓ (+9,74%), ΕΛΠΕ (+9,32%), ΤΙΤC (+8,1%), ΕΥΔΑΠ και ΕΥΡΩΒ (+6,98% εκάστη). Με δεδομένη την πτωχή ροή φρέσκου χρήματος, θεωρήσαμε πως οι ήδη κάτοχοι μεγάλων θέσεων έσπευσαν να εμποδίσουν τον σχηματισμό θέσεων από νέους παίκτες.

Στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης ήταν η υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά, που εξέθεσε τους αρχικούς αγοραστές, και το οριακά αρνητικό κλείσιμο. Το ευχάριστο εντοπίζεται στις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στα blue chips και στο γεγονός ότι συνεχίστηκε η κινητικότητα στις μετοχές της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, υπογραμμίζοντας τη διατήρηση του ενδιαφέροντος για περισσότερες περιοχές στο αθηναϊκό ταμπλό. Η απόσταση που έχουν καλύψει οι δείκτες αύξησε το κίνητρο για κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερο το ενδιαφέρον για τις πρώτες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας.

Από παρατηρήσεις εγχώριων παραγόντων ξεχώρισαν αυτές της Eurobank Equities: «Οι επενδυτές υιοθετούν μια διάθεση για ανάληψη ρίσκου, λόγω της υποχώρησης των αποδόσεων των ομολόγων». Η Optima Bank τόνισε: «Περιμένουμε οι διεθνείς αγορές να προσφέρουν στήριξη στο Χ.Α. Με τις HelleniQ Energy, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank να είναι στο επίκεντρο». Υπενθυμίζουμε: Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ολοκληρώνουν την Τρίτη το σετ δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των λεγόμενων συστημικών τραπεζών. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει η Σαράντης. Την Τετάρτη ακολουθεί η Lavipharm. Την Πέμπτη ανακοινώνουν ΟΤΕ, TITC, ΔΕΗ και Ανδρομέδα. Την ίδια μέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση τίτλων της Trade Estates στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Μια παραλλαγή για ό,τι ζούμε

Ο Πυθαγόρας, στο τραγούδι προς τιμή του ρεμπέτη και πολέμιου της στρεβλωτικής απληστίας για το χρήμα Γιάννη Παπαϊωάννου, προσέφερε μια παραλλαγή που περιγράφει ό,τι ζούμε εδώ, αλλά και στον πλανήτη. «Ένα γράμμα να μας στείλεις από τον Άδη, αν το φως είν’ πιο καλό απ’ το σκοτάδι. Φως υπάρχει εδώ πάνω Μπάρμπα Γιάννη μου που λες, μα το φως τι να το κάνω που ’ναι μαύρες οι καρδιές». Από γεωπολιτικές εντάσεις μετράμε χιλιάδες νεκρούς, που δεν επέλεξαν τη συμμετοχή τους σε διεκδικήσεις ηγεσιών που θέλουν να αλλάξουν την παγκόσμια ισορροπία, γιατί οσμίζονται την ύπαρξη κενών που θα τους ενδυναμώσουν μέσω κινήσεων ματ. Περνάμε μετά στις «μαχαιριές» εδώ μεταξύ μελών σχεδόν όλων των κομμάτων, από τα ακροδεξιά που παίζουν άνετα με τις δημοκρατικές αξίες ως την αριστερά λόγω ήττας και τη Ν.Δ. που… νίκησε. Αλλά ανατριχιάζουν και οι 1.500 συλλήψεις ανηλίκων σε δύο μήνες. Ο φόβος γεννάται από θυμό που απλώνεται παγκόσμια. Τον διαδίδει ο ψηφιακός μιμητισμός.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης