Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ξέσπασμα με άλμα 2%, ισχυρός ο τζίρος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Θετικό το κλίμα και στα διεθνή μετά τις αποφάσεις Fed και Τράπεζας της Αγγλίας

Με θετικό το κλίμα διεθνώς ευθυγραμμίστηκε και η Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άλμα 1,96% στις 1.219,99 μονάδες. Στα 91,88 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Στηρίξεις προσέφερε το +2,62% των τραπεζών. Και μεμονωμένα ενισχύθηκαν οι τράπεζες, καθώς περιμένουν τα αποτελέσματα 9μήνου. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 1,85%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας που κερδίζει 1,61%.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν  Aegean και Lamda.

Άνοδος σημειώνεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των αποφάσεων της Fed και της Bank of England να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 καταγράφει κέρδη 1,82%, ενώ στο +1,8% διαπραγματεύεται ο DAX. Άλμα 2,31% για τον CAC του Παρισιού.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα  των ΗΠΑ, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, διατηρώντας τα στο τρέχον επίπεδο, δηλαδή μεταξύ 5,25-5,50%. Στην ανακοίνωση η Fed υπογραμμίζει εξάλλου την ευρωστία της αγοράς εργασίας και της οικονομικής δραστηριότητας, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων που είχαν ως στόχο να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος ωστόσο «παραμένει υψηλός».

H Τράπεζα της Αγγλίας άφησε την Πέμπτη αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά προανήγγειλε ότι η νομισματική πολιτική πιθανότατα θα χρειαστεί να παραμείνει σφιχτή για «παρατεταμένη χρονική περίοδο». Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 6-3 υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας στο 5,25%, με τρία μέλη να ψηφίζουν για άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης από το 5,5%.

Οι μετοχές της Wall Street ενισχύονται, ενώ υποχωρούν οι αποδόσεις ομολόγων. Ο δείκτης Dow Jones  διαπραγματεύτηκε 393 μονάδες υψηλότερα, ή 1,2%, Ο Dow έχει ανέβειπάνω από 580 μονάδες σε δύο ημέρες. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν άνοδο 1,5% και 1,4%, αντίστοιχα. Ο S&P 500 και ο Dow οδεύουν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος του έτους.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ