Skip to main content

Χρηματιστήρια: «Χαμηλές πτήσεις» για τον τζίρο στην Αθήνα, τη Fed περιμένει η Ευρώπη

Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης – REUTERS/Staff

Μικρή άνοδος 0,28% για τον Γενικό Δείκτη, μια ανάσα από τις 1.200 μονάδες

Θετικά έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, πολύ κοντά στις 1.200 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,28%. Σε αρκετά χαμηλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών στα 56,2 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,91% στις 954,16 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έμεινε αμετάβλητος στις 2.927,62 μονάδες, ο FTSEM σημείωσε άνοδο 1,23% στις 1.968,98. Με δεδομένες τις απώλειες στον τραπεζικό δείκτη, στηρίξεις προσέφεραν μεμονωμένα μη τραπεζικά blue chips, με το άλμα στη μετοχή των ΕΛΠΕ να ξεχωρίζει.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύονται, με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Ο STOXX600 κινείται στο +0,9% διατηρώντας το θετικό momentum αυτής της εβδομάδας, παρόλο που έρχεται από μια κακή απόδοση, τη χειρότερη από τον Σεπτέμβριο 2022.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό διετίας, στο 2,9%, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Τρίτης. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 3,1%.

Εν τω μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, κάτω από την πρόβλεψη για στασιμότητα.

Οι μετρήσεις έρχονται αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε τη σειρά ρεκόρ των 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της κατά τη συνεδρίασή της στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Το βλέμμα στη Fed έχει στραμμένο και η Wall Street. Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,57% ή 189 μονάδες, ο S&P 500 διαπραγματεύεται στο +0,68% ή 28 μονάδες. Άνοδος 0,83% και για τον τεχνολογικό Nasdaq.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ