Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κύματα ασύμμετρων πιέσεων παρέλυσαν το επενδυτικό φρόνημα

Intime News

Οι επενδυτές, που εστιάζουν εδώ και μήνες στα επιτόκια και τον πληθωρισμό, στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη Μέση Ανατολή

Στα διεθνή

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας μετατράπηκε σε πλήρη πόλεμο μετά από μια επίθεση της Χαμάς που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους και οδήγησε σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό.

Προέκυψε μια νέα γεωπολιτική ανάφλεξη, οι οικονομικές συνέπειες της οποίας είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθούν.

Οι επενδυτές, που εστιάζουν εδώ και μήνες στα επιτόκια και τον πληθωρισμό, στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη Μέση Ανατολή. Το μέγεθος της επίθεσης και ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια οικονομία και το χρηματιστήριο μπορεί να είναι σημαντικός και θα μάθουμε την πλήρη έκταση των επιπτώσεων μόνο τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ισραηλινός στρατός ανέκτησε σταδιακά τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά η κριτική εντείνεται για τη βραδύτητα της απάντησής του. Η περιοχή είναι και πάλι πυριτιδαποθήκη. Η νέα κρίση εκτίναξε το πετρέλαιο στα ύψη το Σαββατοκύριακο, μαζί με τον χρυσό. Και τα δύο περιουσιακά στοιχεία είχαν καθοδική κλίση σε προηγούμενες συνεδριάσεις, υποφέροντας από το ισχυρό δολάριο και τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων.

Σήμερα το πρωί, η κατάσταση στο Ισραήλ δεν προκάλεσε μια επιπλέον βουτιά στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, του Dow Jones Industrial Average, του S&P 500 και τα ΣΜΕ του Nasdaq που έχουν οριακές μεταβολές.

Η απόδοση για το 10ετές χρέος των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 4,88%, πριν ηρεμήσει λίγο και στη συνέχεια αναρριχηθεί στο 4,8% το Σαββατοκύριακο αλλά τελικά υποχώρησε στο 4,63%. Στην αγορά ομολόγων, υπάρχουν κινήσεις που βρίσκονται συχνά πλησιέστερα στην αλήθεια, και αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές ομολόγων πιστεύουν ότι η Fed εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τον πληθωρισμό και δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει την πολιτική σύσφιξης.

Εν τω μεταξύ, πλησιάζουν ορισμένες σημαντικές προθεσμίες: για παράδειγμα, τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο την Πέμπτη, και τα πρώτα τριμηνιαία αποτελέσματα από μεγάλες εταιρείες που ξεκινούν σήμερα.

Στην Αθήνα

Το κλίμα επιδεινώνεται από την ανοδική κίνηση που καταγράφουν Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο, ενώ ζητούμενο παραμένει η αντίδραση της Αγοράς ομολόγων και αν θα συνεχιστεί το κύμα ρευστοποιήσεων στα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου, πιέζοντας προς τα πάνω το Δολάριο και προς τα κάτω τα, θεωρούμενα, assets υψηλού κινδύνου, όπως οι μετοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη 12 τρέχοντος, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Θεωρείται παράλογο να εμφανίζουν μέτριες απώλειες οι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ και του Ισραήλ και ο ΓΔ του ΧΑ να βουλιάζει πάνω από -2,7%. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τάραξε τα νερά στις αγορές παγκόσμια χθες, ωθώντας ανοδικά το πετρέλαιο, τον χρυσό, τις αμυντικές μετοχές και το δολάριο. Ο «δείκτης φόβου» της Wall Street αυξήθηκε καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P500 διολίσθησαν. Οι διαπραγματεύσεις των ομολόγων ήταν σε παύση για την Ημέρα του Κολόμβου, οι επενδυτές εστίασαν σε ευρωπαϊκά κρατικά χρέη χαμηλού κινδύνου.

Έως και τον Σεπτέμβριο, έχουν εκδοθεί φέτος ομόλογα αξίας 1,76 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι υψηλότερο από οποιοδήποτε πλήρες έτος την περασμένη δεκαετία, εξαιρουμένης της πανδημικής έκρηξης του 2020. Οι νέοι βασιλιάδες της Wall Street δεν είναι τράπεζες. Με επιτόκια σε πολυετή υψηλά, τα hedge funds και τα private equity αναλαμβάνουν τον δανεισμό. Οι πωλήσεις της Nvidia αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν αυτό το οικονομικό έτος στα 54,5 δισεκατομμύρια δολάρια, πιθανότατα ξεπερνώντας τις Intel, Qualcomm και Broadcom. Για μια εταιρεία του μεγέθους της Nvidia ο υπερδιπλασιασμός  είναι ανήκουστος ρυθμός.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η σεζόν ανακοίνωσης κερδών θα αναζωογονήσει τις μετοχές. Η Wall Street αναμένει ότι τα κέρδη του S&P 500 θα μειωθούν αποκτώντας τον πιο αργό βηματισμό έτους. Επειδή η πλειονότητα των εταιρειών ξεπέρασε ιστορικά τις προσδοκίες, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι το τρίτο τρίμηνο θα μπορούσε πράγματι να σφραγιστεί από την πρώτη αύξηση κερδών σε ένα χρόνο.

Η αναζήτηση της επίμονης διάθεσης για ρίσκο που εξατμίστηκε στις τελευταίες εβδομάδες δεν φέρνει τη δέουσα ζήτηση παρά τη διόρθωση που έχει πιάσει σημαντικό ποσοστό απωλειών. Από της Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν: “Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκινά με νέα εστία γεωπολιτικής έντασης, η οποία ήδη επηρεάζει τις ενεργειακές τιμές. Σίγουρα αυτό δεν είναι θετικό, αλλά ενδέχεται η επίπτωση του στις αγορές να είναι βραχυπρόθεσμη, ανάλογα φυσικά και με το αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Για τον ΓΔΧΑ, αναθεωρούμε ελαφρώς πτωτικά το εκτιμώμενο κάτω εύρος τιμών στις 1100 μονάδες λόγω των εξελίξεων, ενώ διατηρούμε το άνω εύρος τιμών τις 1300 μονάδες. Μεταξύ των σημαντικότερων μακροοικονομικών δεδομένων στην εβδομάδα εντοπίζουμε τα στοιχεία πληθωρισμού σε Ελλάδα (Τρίτη), Γερμανία (Τετάρτη) και ΗΠΑ (Πέμπτη).

“Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί υπό το φως της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή τόνιζαν από την Eurobank Equities. Ενώ οι εκτιμήσεις της Optima Bank περιορίζονται στα ακόλουθα: “Περιμένουμε οι Διεθνείς Αγορές να συνεχίσουν να επηρεάζουν το Χ.Α., μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες”. Υπογράμμιση των παραγόντων αστάθειας ήταν οι σημειώσεις της Piraeus Sec.: “Παρά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στη Eurobank, η Αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το αρνητικό διεθνές κλίμα, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, αυτό το Σαββατοκύριακο, θέτουν επιπλέον κινδύνους στην Αγορά”. “Ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος δεν ευνοεί τις μετοχές, καθώς οι τιμές του Πετρελαίου ανακάμπτουν και οι επενδυτές πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν περισσότερες μεσοπρόθεσμες αβεβαιότητες”. Σύμφωνα με την Beta Sec.