Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η απαξίωση, στις 1.136 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ πιέζουν τους δείκτες.

Με απώλειες 1,48% και στις 1.139 μονάδες συνεχίζει την καθοδική του πορεία το Χρηματιστήριο Αθηνών, και τις τράπεζες να είναι στο -1,61%. Μεγάλη πτώση για τη Eurobank.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρές πιέσεις σε Coca Cola και ΔΕΗ, κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,59%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,57%.

Πρόκειται το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2023 (1.132,34 μονάδες), με μια πτωτική τάση που είναι άγνωστο πότε θα ανακοπεί.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αν και τώρα κινούνται με ήπια κέρδη, αντέδρασαν αρχικά αρνητικά στα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,1%, διαγράφοντας κέρδη έως και 0,8% νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα αποθέματα τροφίμων και ποτών οδήγησαν τις απώλειες σε πτώση 2,2%. Στο +0,16% Γερμανία και Γαλλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ότι η αύξηση της απασχόλησης ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη τον Σεπτέμβριο. Οι νέες προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 336.000 για τον μήνα, πολύ ανώτερα από τις εκτιμήσεις, σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή παρά τα υψηλότερα επιτόκια της Fed. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,8%, οριακά υψηλότερο από το προβλεπόμενο.

Οι μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση ισχυρότερων από το αναμενόμενο στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones υποχώρησε 244 μονάδες ή 0,7%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite έχασαν 0,9%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς εκτινάχθηκε περισσότερο από 12 μονάδες βάσης με βάση τα στοιχεία για να διαπραγματευτεί κοντά στο υψηλό 16 ετών που είχε οριστεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν τελευταία άνοδο στο 4,845%.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ