Skip to main content

Wall: Συνεχίστηκαν οι απώλειες του Dow Jones

H ενέργεια ήταν ο κλάδος με την καλύτερη επίδοση, καταγράφοντας κέρδη 2,5%.

Με πτώση έκλεισε και στη σημερινή συνεδρίαση ο Dow Jones, συνεχίζοντας τις απώλειες της Τρίτης, καθώς η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων και των τιμών πετρελαίου έχουν κάμψει το επενδυτικό κλίμα.

Ο δείκτης των 30 blue chip υποχώρησε 68,61 μονάδες ή 0,2% κλείνοντας στις 33.550,27 μονάδες. Στην αρχή της συνεδρίασης ωστόσο ήταν σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο 112,77 μονάδων βάσης. Ο S&P 500 έκλεισε χωρίς κατεύθυνση στις 4.274,51 μονάδες με οριακή άνοδο 0,02%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,22% στις 13.092,85 μονάδες.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, το 4,616%. Την ίδια στιγμή, η τιμή αργού ενισχύθηκε 3%, ξεπερνώντας προς στιγμή και το φράγμα των 94 δολαρίων το βαρέλι.

Ως εκ τούτου, η ενέργεια ήταν ο κλάδος με την καλύτερη επίδοση, καταγράφοντας κέρδη 2,5%. Η μετοχή της Marathon Oil και της Devon Energy ενισχύθηκε περισσότερο από 4%.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν πολύ πιο ήπια μετά το βαθύ κόκκινο στο οποίο βυθίστηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης και οι τρεις δείκτες. Ο S&P 500 έκλεισε κάτω από το φράγμα των 4.300 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Ο Dow Jones παρουσίασε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το Μάρτιο, υποχωρώντας περισσότερες από 300 μονάδες και κλείνοντας κάτω από το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 200 ημερών για πρώτη φορά από το Μάιο.

Οι μετοχές έχουν δεχθεί τελευταίως πιέσεις από τα αυξανόμενα επιτόκια και τα απογοητευτικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία.

«Ο πληθωρισμός παραμένει η μεγάλη ανησυχία. Οι επενδυτές είναι πολύ ανήσυχοι για τα υψηλά επιτόκια και για το πώς θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο Γκρεγκ Μπασούκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments.

O Σεπτέμβριος θεωρείται αρνητικός μήνας για τις μετοχές. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής περίπου 5% το Σεπτέμβριο, ενώ ο Dow Jones περισσότερο από 3%. Ο Nasdaq καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, άνω του 6% για το μήνα.

Ο Μπασούκ πάντως αναμένει ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, βλέπει κάποιες αγοραστικές ευκαιρίες προς τα τέλη Οκτωρίου στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της χρονιάς.