Skip to main content

Χρηματιστήρια: Διακυμάνσεις και στο όριο των 1200 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, μετά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Αστάθεια και μεταβλητότητα χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακές απώλειες 0,02%, προσπαθώντας να διατηρήσει τις 1.200 μονάδες. Κέρδη 0,97% στις τράπεζες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με απώλειες μετά από μια σειρά αποφάσεων για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες στην Αγγλία, την Τουρκία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Νορβηγία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,3%, με όλους τους κλάδους στο κόκκινο. Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 2,9%, ακολουθούμενες από τις μετοχές εξόρυξης, οι οποίες υποχώρησαν κατά 2,4%. Στο -1,19% ο γερμανικός DAX και στο -1,45%.

Σε υψηλό 12 ετών το γερμανικό δεκαετές ομόλογο στο 2,77%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διέκοψε τις αυξήσεις στα επιτόκια, διατηρώντας το επιτόκιο πολιτικής στο 5,25%, μετά από την απρόσμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού. Και οι δύο κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Νορβηγίας επέλεξαν να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας διέκοψε τον κύκλο πεζοπορίας της.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν επίσης αντιδράσει στην τελευταία απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά. Η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη, αλλά η κεντρική τράπεζα είπε ότι εξακολουθεί να αναμένει μια ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους και λιγότερες περικοπές από ό,τι είχε προηγουμένως υποδειχθεί το επόμενο έτος.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ