Skip to main content

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών -«Σήμα» για ακόμη μια αύξηση φέτος

REUTERS/Andrew Kelly

Διατήρησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μεταξύ 5,25%-5,5%, - Πρόβλεψη για υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη.

Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην διήμερη συνεδρίασή της που έληξε σήμερα Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωσή της περιμένει ακόμη μία αύξηση πριν από το τέλος του χρόνου.

Η αύξηση, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η τελευταία για αυτόν τον κύκλο, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Εάν η Fed προχωρήσει, θα έχει πραγματοποιήσει δώδεκα αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 που ξεκίνησε η πολιτική σύσφιξης.

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα γινόταν καμία κίνηση σε αυτή τη συνεδρίαση, η οποία διατήρησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μεταξύ 5,25%-5,5%, το υψηλότερο εδώ και περίπου 22 χρόνια. Το επιτόκιο καθορίζει τι χρεώνουν οι τράπεζες μεταξύ τους για δανεισμό μίας ημέρας, αλλά διαχέεται επίσης σε πολλές μορφές καταναλωτικού χρέους.

Αν και η μη αύξηση ήταν αναμενόμενη, υπήρχε σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα προχωρούσε από εδώ και πέρα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς  ( Federal Open Market Committee – FOMC) για τον καθορισμό των επιτοκίων. Κρίνοντας από τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν , η τάση φαίνεται να είναι προς μια πιο περιοριστική πολιτική και διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

“Θα προχωρήσουμε προσεκτικά στον προσδιορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής”, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι προβλέψεις του dot plot

Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στο dot-plot της Fed έδειξαν την πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης φέτος και στη συνέχεια δύο μειώσεων το 2024, δύο λιγότερες από ό,τι είχαν αναφερθεί κατά την τελευταία ενημέρωση τον Ιούνιο.

Αυτό θα έφερνε το επιτόκιο κεφαλαίων γύρω στο 5,1%.  

Δώδεκα συμμετέχοντες στη συνεδρίαση τάχθηκαν υπέρ της πρόσθετης αύξησης, ενώ επτά ήταν αντίθετοι, δηλαδή ένας περισσότερος από ό,τι στη συνεδρίαση του Ιουνίου

Η πρόβλεψη για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κινήθηκε επίσης υψηλότερα για το 2025, με τη μέση πρόβλεψη να διαμορφώνεται στο 3,9%, έναντι 3,4% προηγουμένως.

Μακροπρόθεσμα, τα μέλη της FOMC επισήμαναν και πάλι επιτόκιο κεφαλαίων 2,9% το 2026. Αυτό είναι πάνω από αυτό που η Fed θεωρεί ως το “ουδέτερο” επιτόκιο που δεν είναι ούτε ευνοϊκό ούτε περιοριστικό για την ανάπτυξη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η επιτροπή παρείχε μια προοπτική για το 2026.

Το μακροπρόθεσμα αναμενόμενο ουδέτερο επιτόκιο διατηρήθηκε στο 2,5%.

Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη

Μαζί με τις προβλέψεις για τα επιτόκια, τα μέλη της FOMC αναθεώρησαν επίσης σημαντικά προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% , υπερδιπλάσιο της εκτίμησης του Ιουνίου, ένδειξη ότι δεν αναμένουν ύφεση σύντομα. Οι προοπτικές για το ΑΕΠ του 2024 αυξήθηκαν στο 1,5%, από 1,1%.

Ο αναμενόμενος ρυθμός πληθωρισμού, όπως μετράται από τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτικών δαπανών, κινήθηκε επίσης χαμηλότερα στο 3,7%, μειωμένος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο, όπως και οι προοπτικές για την ανεργία, που προβλέπεται πλέον στο 3,8%, έναντι 4,1% προηγουμένως.

Υπήρξαν μερικές αλλαγές στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση που αντανακλούσαν την προσαρμογή των οικονομικών προοπτικών.

Η επιτροπή χαρακτήρισε την οικονομική δραστηριότητα ως «αναπτυσσόμενη με σταθερό ρυθμό»

naftemporiki.gr