Skip to main content

Υποχωρεί η στερλίνα μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια

Στο -0,7% έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Η βρετανική λίρα υποχώρησε 0,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ λίγο μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η BoE τερμάτισε έτσ την Πέμπτη μια σειρά 14 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις.

Η Τράπεζα είχε να αυξήσει σταθερά τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2021 σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, φτάνοντας το βασικό της επιτόκιο από 0,1% σε υψηλό 15ετίας στο 5,25% τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι η BoE υπογράμμισε ότι θα προσαρμόσει την πολιτική της ανάλογα με τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πάνω από τρεις φορές πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%. Εκτιμάται ότι ο δείκτης των τιμών καταναλωτή θα φτάσει τον στόχο στο δεύτερο τρίμηνο του 2025.

«Ο πληθωρισμός έχει πέσει πολύ τους τελευταίους μήνες και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να το υποχωρεί», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Άντριου Μπέιλι.  «Αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα. Αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο φυσιολογικό και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να κάνουμε ακριβώς αυτό».