Skip to main content

Σιτηρά: Άλμα 14% για την τιμή μέσα σε μία εβδομάδα

Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία. Φόβοι για νέο πληθωρισμό τροφίμων.

Οι τιμές του σιταριού σημείωσαν εκ νέου άλμα, ανεβάζοντας το κέρδος τους αυτή την εβδομάδα στο 14%, καθώς οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει νάρκες στα ουκρανικά λιμάνια σιτηρών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού για παράδοση Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν 2,2% στα 7,435 δολάρια το μπουσέλ στο Σικάγο.

Το καλαμπόκι σημείωσε άνοδο 1,2%, ανεβάζοντας το κέρδος του μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα στο 9%
Η σόγια σημείωσε άνοδο 0,4%

Ο αμερικανικός συναγερμός, που βασίζεται σε πληροφορίες, ήρθε αφού η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι όλα τα πλοία που πλέουν προς τα λιμάνια αυτά θα θεωρηθούν στρατιωτικά σκάφη. Οι απειλές έχουν διαψεύσει τις ελπίδες ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας – ιστορικά η πιο σημαντική ναυτιλιακή της οδός – αναγκάζοντας τις προμήθειες στις παγκόσμιες αγορές μέσω στενότερων και πιο δύσκολων οδών.

Η προειδοποίηση ήρθε λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία τερμάτισε τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που διατηρούσε τις ουκρανικές εξαγωγές μέσω του διαδρόμου. Μετά την απόσυρση, ο στρατός της έχει επιτεθεί σε ουκρανικά λιμάνια και γεωργικές εγκαταστάσεις, παρεμποδίζοντας το εμπόριο μακροπρόθεσμα.

Το κλείσιμο – και οι νέες ρωσικές απειλές για τη ναυτιλία – θα εντείνουν την ανάγκη για εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσουν οι ουκρανικές καλλιέργειες στην αγορά.

Στο προσκήνιο πάλι οι φόβοι για επισιτιστική κρίση – Πόσο είχε αποδώσει η συμφωνία για τα σιτηρά

Το ράλι των σιτηρών πυροδότησε νέους φόβους για πληθωρισμό των τροφίμων. Οι τιμές είχαν, μέχρι πρόσφατα, συγκρατηθεί, εν μέρει λόγω της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά το κόστος πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται από σιτάρι, όπως το αλεύρι και τα δημητριακά πρωινού, συνέχισε να ανεβαίνει. Οι κίνδυνοι εφοδιασμού σιτηρών ενδέχεται να αυξήσουν και πάλι το κόστος για τους κατασκευαστές τροφίμων.

Διαβάστε επίσης

Αποχώρησε από την Κωνσταντινούπολη η ρωσική αποστολή ελέγχου της συμφωνίας για τα σιτηρά