Skip to main content

Αποχώρησε από την Κωνσταντινούπολη η ρωσική αποστολή ελέγχου της συμφωνίας για τα σιτηρά

REUTERS/Pascal Rossignol

Η λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας» δεν ισχύει πλέον από τις 18 Ιουλίου, καθώς αποχώρησε η Ρωσία

Η Ρωσία απέσυρε το προσωπικό της από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο ήλεγχε την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, όπως ανακοίνωσε το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Η Ρωσία, μετά την άρνησή της να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, απέσυρε και το προσωπικό της από το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης , το οποίο διαχειρίζεται τον διάδρομο μεταφοράς», ανέφεραν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», που υπογράφηκε το 2022 από εκπροσώπους της  Ρωσίας , της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, δεν ισχύει πλέον από τις 18 Ιουλίου, καθώς η Μόσχα αποφάσισε να μην την παρατείνει, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζει τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι  «η συνέχιση της συμφωνίας  των σιτηρών με τη μορφή που υπήρχε ,έχει χάσει κάθε νόημα». Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην εφαρμογή της συμφωνίας εάν ληφθούν υπόψη και υλοποιηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι  όροι της.

Διαβάστε ακόμη

Σιτηρά: Άλμα 14% για την τιμή μέσα σε μία εβδομάδα