Skip to main content

Πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι το ρωσικό πετρέλαιο

Η Ρωσία εξάγει πετρέλαιο και προϊόντα με δεξαμενόπλοια μέσω των ευρωπαϊκών λιμανιών της προς τον  Ειρηνικό και απευθείας μέσω αγωγού προς την Κίνα.

Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι ,για πρώτη φορά από τότε που επιβλήθηκε το όριο αυτό στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία, με βάση τις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Argus Media, η τιμή του πετρελαίου Urals διαπραγματευόταν λίγο κάτω από τα 63 δολάρια στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ ,στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο οίκος  S&P Global Platts επιβεβαίωσε επίσης μια τιμή λίγο πάνω από 60 δολάρια στο ρωσικό λιμάνι του Πριμόρσκ , στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ρωσία εξάγει πετρέλαιο και προϊόντα με δεξαμενόπλοια μέσω των ευρωπαϊκών λιμανιών της προς τον  Ειρηνικό και απευθείας μέσω αγωγού προς την Κίνα.

Από τον Δεκέμβριο του 2022, έχει απαγορευτεί η διακίνηση ρωσικού πετρελαίου πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι στις αγορές εκτός ΕΕ και των χωρών της G7. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ και τις χώρες της G7 απαγορεύονται, ανεξάρτητα από την τιμή. Πετρελαϊκές πηγές ανέφεραν επίσης ότι  οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου αναμένεται να μειωθούν τον Αύγουστο κατά 100.000 έως 200.000 βαρέλια την ημέρα , σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουλίου.

Οι ρωσικές ενεργειακές αρχές συναντήθηκαν με στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και τους ζήτησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν χαμηλότερες εξαγωγές τον Αύγουστο.

Εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις της Μόσχας με τον ΟΠΕΚ+, απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία. δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι  η Μόσχα τηρεί την υπόσχεσή της για περαιτέρω περικοπές της προσφοράς πετρελαίου σε συνδυασμό με την ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, δήλωσαν δύο πηγές στον κλάδο του πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ + έχει μειώσει την παραγωγή από τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις τιμές.

Οι συνολικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων από τη Ρωσία υπολογίζονται σε 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.