Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η Αθήνα αντιλαμβάνεται τη δυναμική στα διεθνή, αλλά έχει τη δική της που διαφέρει

INTIME – NEWS

Στην Αθήνα οι  συναλλαγές διεξήχθησαν με την γνωστή από την στήλη εκτίμηση περί «τιμιότητας»

Το 2023 διαφέρει γιατί αποτελεί το έτος που οι ξένοι θεσμικοί θεμελιώνουν τη σχέση τους με την ελληνική κεφαλαιαγορά σε νέες βάσεις που εκτιμούν πως θα αποτελέσουν τον καμβά της παρουσίας τους στο ταμπλό για σειρά ετών.

Στα διεθνή

·        Το ράλι που ξέσπασε στα κρυπτονομίσματα στηρίχθηκε σε μια απόφαση που περιορίζει δυνητικά το πεδίο εφαρμογής των κανόνων της SEC.

·        Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Celsius, Alex Mashinsky, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απάτη. Η εταιρεία απαγορεύτηκε να διαπραγματεύεται και επιβλήθηκε πρόστιμο 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Celsius έλεγε ψέματα και για το πόσο ασφαλή και κερδοφόρα ήταν τα δάνειά της.

·        Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας την υπόθεση για μία μόνο ακόμη αύξηση των επιτοκίων της Fed. Ωστόσο, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο ως ένδειξη ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας.

·        Η Mary Daly προσκολλούμενη στους επιφυλακτικά σκεπτόμενους  συναδέλφους της στην Fed, δήλωσε  στο CNBC ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε πετύχει νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού». Παρεμπιπτόντως, ο Τζέιμς Μπούλαρντ παραιτήθηκε.

·        Ο Volodymyr Zelenskiy χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ χθες στο Βίλνιους ως επιτυχία, αφού η Ουκρανία αποχώρησε με νέες εγγυήσεις ασφαλείας από τις χώρες της G-7 και μια ανανεωμένη δέσμευση για ενδεχόμενη ένταξη.

·         Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συζητήσουν πόσο μακριά πρέπει να προχωρήσουν στην προσαρμογή των δημοσίων δαπανών μετά από χρόνια διάθεσης επιπλέον χρημάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει επισημάνει ότι οι έλεγχοι του προϋπολογισμού θα βοηθούσαν στη διευκόλυνση της νομισματικής σύσφιξης.

·        Διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών όπως η Volkswagen και η Ericsson προτρέπουν την ΕΕ να «συνεχίσει να κάνει τους πράσινους στόχους προτεραιότητα», αφού χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία μείωσαν τα μέτρα προστασίας του κλίματος.

·        Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε μια αμφιλεγόμενη πρόταση για την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστήριξε ότι η κίνηση θα μπορούσε να βλάψει την επισιτιστική ασφάλεια και να τονώσει τον πληθωρισμό. Το μέτρο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της Πράσινης Συμφωνίας, του σχεδίου της ΕΕ για τον περιορισμό των εκπομπών και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής ζημίας.

·        Η Sigrid Kaag δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Ολλανδίας επικαλούμενη τις ανησυχίες της οικογένειάς της. Αντιμετώπισε πολλαπλές απειλές θανάτου από θεωρητικούς συνωμοσίας και ακροδεξιούς εξτρεμιστές από τότε που έγινε επικεφαλής του κόμματος D66 και στη συνέχεια η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της χώρας το 2022

·        Με την Ευρώπη να υπομένει την πιο ξηρή της περίοδο εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια, η ξηρασία στην Ισπανία είναι τόσο ακραία που ουσιαστικά καμία πτυχή της καθημερινής ζωής δεν έχει μείνει ανέγγιχτη.

·        Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έθεταν σε κίνδυνο την οικονομία της ευρωζώνης καθώς προσπαθεί να βγει από την ύφεση, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. Ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη σε πτωτική τάση και οι επιπτώσεις των μέχρι σήμερα αυξήσεων επιτοκίων δεν έχουν ακόμη πλήρως απορροφηθεί, μας είπε ο Fernando Medina.

Στην Αθήνα

Οι  συναλλαγές διεξήχθησαν με την γνωστή από την στήλη εκτίμηση περί “τιμιότητας “. Δηλαδή οι ρυθμοί και οι επιλογές των ισχυρών θεσμικών ειδοποίησαν ότι η τάση στην Αθήνα δεν θα ήταν ξεπατίκωμα της διαπραγμάτευσης των ευρωπαϊκών. Κάτι που είχε αναδειχθεί επίσης από τη δυναμική της προηγούμενης συνόδου. Το περίεργο είναι πως δεν είναι σαφές το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από αυτή την εικόνα της περιορισμένης ή καλύτερα της ελεγχόμενης υπεροχής της προσφοράς.

Δεν ρευστοποιούν οι θεσμικοί με αγριότητα ούτε προκαλείται από την ανάπτυξη του επενδυτικού φόβου αύξηση του τζίρου. Αφού και χθες αν και πλησιάστηκαν τα 100 εκατ. ευρώ, οι καθαρές συναλλαγές αντιστοιχούσαν σε τζίρο μικρότερο από τα 80 εκατ. ευρώ, καθώς η αξία των πακέτων ήταν 21,6 εκατ. Το σημαντικότερο δε είναι πως τα 20,452 εκατ. αφορούσαν τα πακέτα για την ΜΠΕΛΑ. Για τη στήλη αυτή η χρονιά είναι διαφορετική όχι μόνο για τα ειδικά χαρακτηριστικά της οικονομικής μας ανάπτυξης αλλά και των επενδυτικών ευκαιριών.

Σε έκθεση της JP Morgan, που εμφανίζει τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις της με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους εμπειρογνώμονες του κλάδου στην Αθήνα υπογραμμίζεται η δύναμη της οικονομικής μας ανάπτυξης. Όπως αναφέρει, οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να σηματοδοτούν ανοδική μακροοικονομική προοπτική για το 2023, η επέκταση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πρόκειται να συνεχιστεί λόγω των ευνοϊκών δυναμικών περιθωρίων, της ανθεκτικής πιστωτικής ζήτησης, καθώς και της σταθερής ποιότητας του ενεργητικού.

Αυτά δεν γίνονται από την τράπεζα με την παγκόσμια δράση για την ελληνική τραπεζική πραγματικότητα μόνο. Και αυτό προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα σε ότι παρατηρεί. Οι εκθέσεις της αφορούν τράπεζες από διάφορα σημεία του πλανήτη. Άρα ενυπάρχει σε όλες το χαρακτηριστικό της σύγκρισης.

Σαν συσσώρευση εξέλαβαν οι εγχώριοι παράγοντες τη χθεσινή σύνοδο με την Eurobank Equities να τονίζει : «Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό». Η ειδοποίηση από την Optima Bank είχε ως εξής: «Περιμένουμε το Χ.Α. να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με κάποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να εκδηλώνονται μετά το πρόσφατο ράλι». Από την Piraeus Sec. η αισιοδοξία επικρατεί: «Περιμένουμε πως η συνεχιζόμενη θετική ψυχολογία στις Ξένες Αγορές, θα οδηγήσει την Αγορά υψηλότερα».

Σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ:  «Ο ΓΔ μπορεί να συνέχισε χθες ανοδικά, αλλά με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, μετά την ξέφρενη πορεία των τελευταίων ημερών. Πλησιέστερη στήριξη η τοπική κορυφή των 1300 μονάδων».

Από το πρωινό σχόλιο της Depolas Investment Services ξεχώρισαν: «Ο χαμηλότερος των εκτιμήσεων πληθωρισμός Ιουνίου στις ΗΠΑ, αφαίρεσε από τους επενδυτές την δικαιολογία των πωλήσεων και οδήγησε σε κέρδη τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών σε αυτή την τροχιά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πλησιάζουμε προς το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια στις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι διαφαίνεται η υποχώρηση αυτών στο κοντινό μέλλον. Αντίστοιχα για την Ευρωζώνη, η πορεία των επιτοκίων ενδέχεται να είναι ελαφρώς διαφορετική και αντίστοιχη φυσικά με τα Ευρωπαϊκά οικονομικά δεδομένα. Εκτιμούμε ότι πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε πολύ επιλεκτικές αγορές και όχι σε συνολική αύξηση των θέσεών μας στα τρέχοντα επίπεδα. Υπενθυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθούν υπό αξιολόγηση και τα εταιρικά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό».