Skip to main content

Σε χαμηλό επτά μηνών το ιαπωνικό γεν έναντι του δολαρίου

Υποχωρεί και σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου λόγω απόκλισης πολιτικής

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου εν μέσω της αυξανόμενης απόκλισης της νομισματικής πολιτικής μεταξύ Ιαπωνίας και Ελβετίας, με την κεντρική τράπεζα της τελευταίας να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε σε περίπου 159,15 ανά φράγκο, ξεπερνώντας το προηγούμενο χαμηλό που είχε σημειωθεί το 1979. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας σταμάτησε τα αρνητικά επιτόκια πέρυσι και τα αύξησε για άλλη μια φορά στο 1,75%, όπως αναμένεται την Πέμπτη, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική την περασμένη εβδομάδα.

Το εμπόριο αποδεικνύεται επίσης τροχοπέδη για το γεν, το ίδιο ένα παραδοσιακό καταφύγιο νομισμάτων, με την Ιαπωνία να καταγράφει έλλειμμα για 19ο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο. Το εμπορικό ισοζύγιο της Ελβετίας είναι πλεονασματικό.

Ο Διοικητής της BOJ (Bank of Japan) Kazuo Ueda δήλωσε την Τετάρτη ότι η τράπεζα θα συνεχίσει επίμονα τη νομισματική χαλάρωση για να επιτύχει το στόχο του 2% των τιμών με βιώσιμο και σταθερό τρόπο, συνοδευόμενο από αυξήσεις μισθών.

Ο συνεχιζόμενος ήπιος τόνος του επιβάρυνε επίσης το γεν έναντι άλλων νομισμάτων, στέλνοντάς το στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 έναντι του ευρώ και στο πιο αδύναμο των τελευταίων επτά και πλέον μηνών έναντι του δολαρίου.

Ιάπωνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Shunichi Suzuki, έχουν προειδοποιήσει ότι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του νομίσματος και είναι έτοιμοι να δράσουν αν χρειαστεί, όπως έκαναν στα τέλη του περασμένου έτους. Τότε, η αποδυνάμωση του γεν προς τα 146 ανά δολάριο προκάλεσε την πρώτη παρέμβαση της Ιαπωνίας για τη στήριξη του νομίσματος από το 1998.

naftemporiki.gr