Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Λίγοι οι αισιόδοξα σκεπτόμενοι

Φωτογραφία αρχείου

ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΏΝΟΥΜΕ για τις προτροπές και τις εκτιμήσεις της στήλης, σχετικά με την ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων που χρησιμοποιούνται από τους θεσμικούς, κύρια τους ξένους, καθώς φαίνεται πως επί μήνες τώρα το ταμπλό μας δικαιώνει. Αλλά στην αγορά είμαστε λίγοι οι αισιόδοξα σκεπτόμενοι, ειδικά από την ομάδα των ανθρώπων που είχαμε συμμετοχή στο «θαύμα» και στο «αίσχος» της Σοφοκλέους του 1999. Η έλλειψη τόλμης για μια ευθεία προτροπή για ανάληψη ρίσκου, ενώ υπάρχουν τα δεδομένα που θα μπορούσαν να τη δικαιολογήσουν, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των συμβουλών των πατεράδων χρηματιστών προς τα τέκνα, που βρέθηκαν τώρα στο τιμόνι των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Αφού δεν είμαστε στο μυαλό της ηγεσίας των ΑΧΕΠΕΥ, δεν είμαστε βέβαιοι για τα προαναφερθέντα. Αν όμως ισχύει σε κάποιο ποσοστό αυτή η προσέγγιση, υπογραμμίζει το πόσο κατώτεροι των περιστάσεων είναι ορισμένοι. Φοβούνται μια επανάληψη της αγανάκτησης των προδομένων ιδιωτών. Αλλά η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς δεν έχει σχέση με εκείνη του 1999. Ούτε είναι πλέον δυνατόν να συρρεύσουν δεκάδες χιλιάδες ιδιώτες στον πάγκο της, ζητώντας οιαδήποτε μετοχή υπάρχει στο ταμπλό, γιατί ο γείτονας ή ο συγχωριανός αγοράζοντας τρεις μετοχές που του είπε ο κουμπάρος, αγόρασε καινούργιο αμάξι από κέρδη που σχηματίστηκαν μέσα σε δύο μήνες.

Μία πράξη, που ελπίζουμε να βοηθά στη διαμόρφωση εικόνας για την αγορά του 2023, είναι οι παρατηρήσεις που έχουν σχέση και με τη δυναμική στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Ο τζίρος έπιασε χθες τα 95 εκατ. ευρώ στις 15:40, και από τα blue chips, αυτά που κατέγραφαν πτώση ήταν πέντε και η μεγαλύτερη ήταν -0,88%. Στον αντίποδα, με κέρδη από 3% και άνω έως 5,1% συναντούσαμε τις ΚΟΥΕΣ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΛΧΑ, ΑΛΦΑ και ΜΠΕΛΑ. Τα 100 εκατ. ευρώ τα έπιασε λίγο πριν από τις 16:00 με αξία πακέτων κοντά στα 13,2 εκατ. και τα μισά αφορούσαν τις ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ.

Αυτά για να μην περάσει η αντίληψη πως η τρέχουσα άνοδος είναι… στοιχήματα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια μπορεί να διαφέρει η Αθήνα από τα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά υπάρχει κάτι που την κάνει να μοιάζει με τον S&P 500. Αυτός οφείλει τα κέρδη του φέτος στις 5-6 γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας και ο Γ.Δ., χωρίς τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου, μπορεί να ήταν αρκετά πιο χαμηλά από τα τρέχοντα επίπεδα. Αλλά στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών είχαμε μια, χωρίς προηγούμενο σε άλλη αγορά του κοινού νομίσματος, καταβύθιση των αποτιμήσεων επί σειρά ετών. Αλλαγές κλίματος μόνο από επίδραση παρεμβάσεων των Fed και EKT.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Προτεραιότητες…

Τελικά ο Ιούνιος έχει πολύ διαφορετική επίδραση στις ιδέες και την προβληματική των κομμάτων εξουσίας. Ολόκληρο σχεδόν τον Μάιο, από τους καλοπληρωμένους επικοινωνιολόγους (spin doctors είναι το όνομά τους στην αγορά του πολιτικού μάρκετινγκ) γέμιζαν μπετονιέρες με λάσπη από κάθε τύπου βρομιά και την εκτόξευαν, πιστεύοντας πως θα καταστρέψουν τη συσπείρωση των ισχυρότερων. Αποδείχθηκε πως μόνη ευνοημένη από αυτή τη μονοδιάστατη επικοινωνιακά επιλογή ήταν η Ν.Δ. Έτσι, πλέον, στα συνθήματα και τις προτεραιότητες των κομμάτων έχουν «παρεισφρήσει» η πράσινη Ελλάδα, η πράσινη ενέργεια και μια σειρά δύσκολες λέξεις, όπως αειφόρος ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Τι είναι όλα αυτά; Πράσινα άλογα. Γιατί υποψιαζόμαστε πως δεν βρίσκονται αυτές οι έννοιες και αυτού του είδους οι κατευθύνσεις στις πολιτικές προτεραιότητες των ηγετών που θέλουν να μας κυβερνήσουν. Απλά ξεπατικώνουν μέρος από την προβληματική των ευρωπαϊκών κομμάτων. Δηλαδή εκείνων που επιτρέπουν τη διατήρηση ενός πολέμου που καταστρέφει το περιβάλλον σταθερά και αμετάκλητα.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης