Skip to main content

Ασφαλές καταφύγιο το ελβετικό φράγκο

Το νόμισμα ευνοείται καθώς άλλες κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς την τόνωση της οικονομίας

Το ελβετικό φράγκο προσελκύει αγοραστές καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την τόνωση της ανάπτυξης και μακριά από τις μάχες τους κατά του πληθωρισμού.

Το φράγκο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των traders, κάτι που έχει να συμβεί από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η μετατόπιση αυτή τροφοδοτήθηκε από την αναμενόμενη απόκλιση μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, η οποία έχει αυστηροποιήσει την πολιτική της, και των κεντρικών τραπεζιτών στην Ευρώπη και την Κίνα, όπου η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης έχει αυξήσει τις προσδοκίες για μελλοντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Το φράγκο παραμένει επίσης ένα καταφύγιο για τους «νευρικούς» επενδυτές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες έχουν ενταθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ράλι τριών μηνών

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί κατά 4% σε περίπου 0,9060 ανά δολάριο, το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στην ομάδα των 10 ισχυρότερων νομισμάτων σε αυτό το διάστημα.

Οι τρέχοντες κύκλοι αύξησης των επιτοκίων της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να σταματήσουν αργότερα αυτό το καλοκαίρι, ενώ η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή μέσα στο 2023. Έτσι το φράγκο παραμένει μια καλή αντιστάθμιση έναντι των κινδύνων

Όπως και ο χρυσός τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το φράγκο αποδίδει καλά όταν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες παρέχουν νομισματικά κίνητρα. Η σταθμισμένη ως προς το εμπόριο συναλλαγματική του ισοτιμία ενισχύθηκε κατά 10% κατά τη διάρκεια ενός κύκλου μειώσεων από τη Fed και την ΕΚΤ το 2001-2002. Ενισχύθηκε επίσης 13% κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008, προσθέτοντας κέρδη μόλις οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια το 2019-2020, το νόμισμα σημείωσε άνοδο κατά περίπου 7%.