Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο πλανήτης αλλάζει στάση για τις μετοχές στο ξεκίνημα του Ιουνίου 

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες που έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.218 μονάδες.

Στα διεθνή

Το ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed μπορεί να κάνουν ένα διάλειμμα από την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, δεν σημαίνει ότι έφτασαν στην κορυφή. Ο Philip Jefferson της Fed και ο Patrick Harker πρότειναν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει την επιλογή να αυξήσει ξανά αργότερα.

Η πιο πρόσφατη διαφημιστική εκστρατεία τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτεί μια τεράστια άνοδο στο χρηματιστήριο στα στοιχήματα ότι μια νέα εποχή καινοτομίας πλησιάζει.

Το Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε συμφωνία για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους.

Δεν υπήρξε καμία δραματική αναμέτρηση. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είχαν κρατήρα. Ο πανικός δεν είχε ακόμη επικρατήσει. Οι περισσότεροι περίμεναν ότι η διαδικασία θα διαρκούσε περισσότερο και θα ήταν πιο αμφιλεγόμενη.

Το θετικό είναι ότι η Αμερική θα πληρώσει τους λογαριασμούς της και δεν θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια: Η συμφωνία αναστέλλει το όριο του χρέους μέχρι το 2025. Περιορίζει επίσης τις μη αμυντικές δαπάνες, ακυρώνει ορισμένα αδιάθετα κεφάλαια Covid-19, περιορίζει μια μεγάλη αύξηση στη χρηματοδότηση της IRS και θέτει απαιτήσεις εργασίας σε ορισμένους παραλήπτες κουπόνι τροφίμων.

Η Βουλή προχώρησε προς την ψήφιση του συμφώνου για το όριο χρέους παρά την έντονη αντίθεση τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά, με τους νομοθέτες να εγκρίνουν ένα διαδικαστικό βήμα που απαιτείται για να εξεταστεί το μέτρο.

Στην Αθήνα

Τη διόρθωση αναγνωρίζουν ως φυσική συνέχεια οι εγχώριοι αναλυτές δίδοντας έμφαση στο Rebalancing του MSCI που θα γινόταν στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι αναφορές για τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης με την Eurobank Equities να υπογραμμίζει: “Τα φτωχά στοιχεία από την Κίνα, ενισχύουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας”. Τη διόρθωση τιμών στον ΓΔΧΑ σημειώνει η Leon Depolas Sec., ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Από την άλλη, θεώρησαν ότι κινούνται σταθεροποιητικά οι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ, εν αναμονή και της διευθέτησης της εκκρεμότητας με το όριο του χρέους. “Μια σειρά επιδεινούμενων μάκρο στοιχείων που ανακοινώθηκαν προβληματίζουν. Συγκεκριμένα η χειρότερη μέτρηση Μεταποίησης (Dallas Fed) από τους μήνες της πανδημίας, καταγράφηκε χθες στις ΗΠΑ για τον Μάιο, καθώς και η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων 6 μηνών για την Μεταποίηση στην Κίνα”.

Σε επίπεδο συγκεκριμένων προτάσεων για στοχευμένες τοποθετήσεις προέβη η η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.  “H ΕΝΤΕΡ φαίνεται να κερδίζει το χαμένο έδαφος με βάση τα νούμερά της. Το μέρισμα πλησιάζει και είναι διόλου ευκαταφρόνητο όπως πάντα. Ουσιαστικά μαζί με την EPSILON είναι οι δύο μεγάλοι Εισηγμένοι Παίκτες της Πληροφορικής στην Χώρα. Για την ΕΝΤΕΡ, το 5,25 είναι κοντινή αντίσταση και στο βάθος το υψηλό των 6 ευρώ”. Μια απλή σταθερή προσδοκία εξέφρασαν από την Beta Sec. “Στο δείκτη Small Cap προστέθηκαν οι Autohellas και Ελλάκτωρ. Το rebalancing αύξησε τους όγκους, ενώ η Αγορά ενδέχεται να συνεχίσει την ήπια κατοχύρωση κερδών”.

Η Solidus Sec. επισημαίνει: “Χωρίς να έχουν προκύψει κάποιες αρνητικές εκπλήξεις από την εγχωρία πολιτική και οικονομική σκηνή, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά έχει βρεθεί σε πολυετή υψηλά. Η επίσημη συμφωνία για την άνοδο του ταβανιού του χρέους στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας και μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική τοπική κορυφή στην πορεία των σημαντικότερων δεικτών”.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας το φαινόμενο των απανωτών εκθέσεων για την πιθανή ποιότητα των  κερδών των τραπεζικών μετοχών από τις εταιρίες αξιολόγησης.  Η αμερικανική εταιρεία αξιολογήσεων Moody’s, μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, προέβη σε επικαιροποίηση της πιστωτικής ανάλυσής της για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στα πλεονεκτήματα των τραπεζών βλέπουν τη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων της κάθε τράπεζας, την αύξηση των καταθέσεων των πελατών και η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τα ισχυρότερα βασικά κέρδη και οι σχετικά χαμηλές προβλέψεις που στηρίζουν την τελική γραμμή κερδοφορίας των τραπεζών.

Στον αντίποδα, τοποθετούν τον πληθωρισμό και τα υψηλά εξ αυτού επιτόκια και το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs). Πόσοι ιδιώτες αντιλαμβάνονται  το ρόλο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων είναι άγνωστο, αλλά δεν είναι βέβαιο πως οι παρεμβάσεις των Οίκων αξιολόγησης στοχεύουν στους ιδιώτες επενδυτές.

Μπορεί απλά να προπονούν τους λιγότερο ισχυρούς επαγγελματίες στην αντίληψη που θα χρειαστεί να διαμορφώσουν  όταν οι ισχυροί θεσμικοί θα θελήσουν να ξεφορτώσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές αξίες. Πιθανά ωστόσο να διατυπώνονται τέτοιου είδους σχόλια μόνο και μόνο για να στηριχθεί το φρόνημα των συναλλασσόμενων αυτές τις μέρες.

Θυμίζουμε την ειδοποίηση του αντιπρόεδρου της ΕΚΤ Luis de Guindos στο CNBC για χαοτική κατάρρευση: “Όταν οι αγορές είναι ευάλωτες σε sell off, όλα πλέον είναι πιθανά”. Πόσο θετική, στο φρόνημα των επενδυτών, επίδραση θα μπορούσε να έχει μια τέτοια παρατήρηση και αν δεν ήταν μήνυμα προς τους ιδιώτες σε ποιους απευθύνθηκε ο αυστηρός κ de Guindos;

Πάντως για τρίτη μέρα στη σειρά καθοδικά, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες που έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.218 μονάδες. Είχαμε μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση του τζίρου λόγω του rebalancing  σε δείκτες του MSCI.