Skip to main content

Χρηματιστήρια: Σε χαμηλό διμήνου οι μετοχές λόγω Κίνας και ΗΠΑ

Ήπια πτώση στην Αθήνα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση το πρωί της Τετάρτης, με τις μετοχές να βρίσκονται σε χαμηλά δύο μηνών, καθώς παραμένει η νευρικότητα σχετικά με το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ ενόψει της προθεσμίας της 5ης Ιουνίου. Ήπια πτωτικά κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο -0,37%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,5%, με τις μετοχές τροφίμων και ποτών να υποχωρούν κατά 1,1% και τις αυτοκινητοβιομηχανίες κατά 1,05%. Στο -0,35% ο γερμανικός DAX.

Αφού πέρασε μια σημαντική διαδικαστική ψηφοφορία στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη, το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί προσωρινά να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

Στη συνέχεια πρέπει να περάσει από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς πριν από τη Δευτέρα, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους του.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε την Τρίτη ότι το νομοσχέδιο θα δει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού να «μειώνονται κατά περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια» κατά την επόμενη δεκαετία.

Οι τεχνολογικές μετοχές συνέχισαν να δέχονται ώθηση από την εισηγμένη στις ΗΠΑ Nvidia, η οποία έφτασε για λίγο το 1 τρισ. δολάρια την Τρίτη, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματά της.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα τροφοδότησαν τις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση και αντιστάθμισαν τις ενδείξεις για μείωση του πληθωρισμού σε κάποιες από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία μειώθηκε στο 5,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2023, από 5,9% τον προηγούμενο μήνα και κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς για 5,5%. Ο ρυθμός έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, υποδηλώνοντας πιθανή επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ωστόσο, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ